Kismamáknak járó támogatások: jövedelempótlék, csed és gyed

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Számos ellátás érhető el a kismamáknak és az anyukáknak, amelyek fontosak a gyermekek neveléséhez és iskoláztatásához vagy éppen a családot segíti például ingatlanvásárlásnál. Cikkünkben összeszedtük a lehetséges megoldásokat.

Megítélte a kismamáknak a gyes mellé járó, havi 6700 forintos, ki nem fizetett jövedelempótlékot a Legfelsőbb Bíróság. Erre azok tarthatnak igényt, akik gyermekükkel 2000. január 28-a és 2002. március 7-e között voltak gyesen, és akiket hátrányosan érintett az adójóváírás lehetőségének megszűnése. Az anyák a perekben egy 1994-es, 2002 márciusáig hatályban maradt rendeletre hivatkoztak, amely kimondja: a gyes mellett jár a jövedelempótlék is.

Kinek jár, kinek nem jár?

Csak az a szülő részesülhet jövedelempótlékban, aki terhességi gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesül vagy részesült. Ennek összege függ a folyósított ellátás összegétől és a családi kedvezménytől is.

Nem igényelhet jövedelempótlékot, aki három vagy annál több eltartott után jogosult családi kedvezményre, és legalább egy eltartott után érvényesíti is a kedvezményt. A családi kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély jogosult, aki gyermeke után családi pótlékot kap.

Többen sajnos hiányosan vagy hibásan küldték vissza a nyilatkozatokat. Tipikus hiba, hogy ellentmondás van a korábban benyújtott, idei évre vonatkozó családi kedvezmény igénybevételéről szóló nyilatkozat és a jövedelempótlék igénylésére vonatkozó nyilatkozat között, nem egyeznek meg például abban, hogy hány eltartott után veszik igénybe a családi kedvezményt.

Milyen pénzügyi ellátás illeti meg a kismamát?

Az anyasági támogatás egy egyszeri pénzjuttatás, a szülés utáni 6 hónapon belül lehet igényelni. A jogosultság fontos feltétele, hogy a kismama a terhessége során legalább 4 alkalommal igazoltan részt vett várandósgondozáson. A támogatás összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával. Az igénylés személyesen vagy online is benyújtható a megfelelő nyomtatványon keresztül.

A születési támogatást, azaz kelengyepénzt az illetékes önkormányzatnál lehet igényelni általában a szülést követő 60 napon belül. Nem minden önkormányzat segíti ezzel az anyukákat, ezért érdemes utánakérdezni.

A családi adókedvezmény lényege, hogy a kedvezmény összegével csökken az összevont adóalap, így az igénylőnek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. Fontos, hogy nem egy egyszeri támogatásról van szó, hanem folyamatosan jár. Az adó- és járulékkedvezményt bármelyik szülő kérelmezheti akár már a terhesség alatt, a 91. naptól – ez esetben szakorvosi igazolásra van szükség.

Ugyan nem támogatás, de segítséget nyújthat a babaváró hitel, amely kamatmentes és rendkívül alacsony a havi törlesztési összege. Ráadásul szabadon felhasználható: lakás- vagy házvásárlás, autót lehet belőle venni, a már meglévő hiteletekbe is bele lehet törleszteni.

Milyen családi támogatások léteznek?

A csecsemőgondozási díjat (CSED) az anya igényelheti, legkésőbb a gyermek születésének időpontjában, vagy a szülés kiírt időpontja előtt 28 nappal. Ez a támogatás összesen 168 napig jár, ami a szülési szabadság időtartamának felel meg. Fontos, hogy a csed csak akkor igényelhető, ha az anya a gyermek születése előtti 2 évben legalább 365 napig biztosított volt, és a gyermek a biztosítási jogviszony fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő 42 napon belül születik meg. Az összege a bruttó bér 100%-a, a megállapított összeg után viszont személyi jövedelemadót kell fizetni, és havonta, utólag folyósítják. Érvényesíthető viszont belőle a családi adókedvezmény. A csed folyósítása alatt a támogatott nem végezhet keresőtevékenységet, változás esetén ezt 8 napon belül jelezni kell. A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet a biztosított foglalkoztatójánál kell előterjeszteni.

A gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, a GYED nem egy szociális juttatás, hanem egy egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, biztosítási jogviszonyhoz vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott hallgatói jogviszonyhoz kötött támogatás. A jogosult a csecsemőgondozási díj lejárta után kapja a gyedet, összege a szülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka.

A GYED Extra nem egy külön ellátás, hanem egy újabb változás, amelynek segítségével a kisgyermekes szülők még több anyagi támogatáshoz juthatnak, hiszen az új rendelkezés alapján a gyed extra mellett a szülők dolgozhatnak vagy akár egyetemre is járhatnak.

Gyermeknevelési támogatásra az a szülő jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel, a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

A gyermekgondozást segítő ellátás egy havi rendszerességgel folyósított támogatás, amely a gyermek 1 éves korától jár, egészen a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig.

A gyermekápolási táppénz a gyermek betegsége esetén vehető igénybe.

A családi pótlék az állam havi rendszerességű hozzájárulása a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában, tehát alanyi jogon jár minden gyermeket nevelő szülőnek, de vannak feltételei.

A nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-éig jár, az iskoláztatási támogatás pedig a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár.

A családi adókedvezményhez hasonló szja-kedvezményt külön az anyák is igényelhetnek, és csak akkor, ha legalább 4 gyermeket nevelnek. Ebben az esetben az anyának nem kell fizetnie személyi jövedelemadót, ami jelenleg az adóalap 15 százaléka.

A CSOK-ot ingatlanvásárlásra vagy felújításra, bővítésre lehet felhasználni. A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő támogatás. Igényelhető már meglévő gyerekre, plusz vállalt babára.

A családtámogatási ügyek intézésére elektronikus úton (ügyfélkapus regisztrációval a Magyar Államkincstár elektronikus ügyintézési portálján), postai úton a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnak címezve, illetve személyesen a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal családtámogatási ügyfélszolgálatán.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.