Leállítható a test hővédelmi válasza

MTI
megjelent:

Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

Amerikai kutatók olyan hatóanyagot találtak, amely lehetővé teszi, hogy a testhőmérséklet lecsökkenjen - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).

Az emberi test lehűlését saját hideg elleni védelmi mechanizmusa akadályozza meg. Hacsak nincs altatásban a páciens, a bőr erei összehúzódnak, dideregni, remegni kezd az illető, a barna zsír pedig hőt termel. Mindezek a természetes válaszok azt a célt szolgálják, hogy az emberi szervezet fenntartsa 37 Celsius-fok körüli belső hőmérsékletét.

A phoenixi Orvosi Központ és a Fever Lab kutatói azonban egy kísérleti szerrel demonstrálták, hogy ezt a védelmi mechanizmust ki lehet kerülni. Az alkalmazott hatóanyag egereknél és patkányoknál blokkolja azt az idegsejteken lévő receptort (jele: TRPM8), amely normális esetben aktiválódik a bőr lehűlésekor.

Széles körben alkalmazható

Az M8-B jelű új vegyület még közepesen lehűlt állatoknál is leállította a hővédelmi választ, így lehetővé tette, hogy a test belső hőmérséklete csökkenjen.

A test felhagy vele, hogy megvédje hőmérsékletét - magyarázta Andrej Romanovsky, a laboratórium vezetője.

Az M8-B jelű szer előnye, hogy bárhol beadható, akár harci körülmények között is, vagy más mentésnél, mert nem szükséges hozzá kórházi felszerelés és tisztaság. Romanovsky szerint a terápiás hipotermia mellett az anyagcsere lassítására is használható lesz a TRP-receptorokra ható új szer. Úgy véli, hogy ez utóbbit például hosszabb űrutazásoknál hasznosíthatják a jövőben.

A tanulmányt részletesen a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban ismertették.

Az oxigénhiány megakadályozása érdekében

A kar véráramlásának ideiglenes leállítása védi a szívet szívroham esetén - mutatta ki egy dán tanulmány. Úgy vélik, ez az eljárás mintegy újraindítja a természetes mechanizmusokat a szívben, az oxigénhiány megakadályozása érdekében. Mi segíthet szívroham esetén?>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.