A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112.

Az Európai Unió mind a 27 tagállamában és az Unióhoz nem tartozó összes európai országban hívható a rendőrség, a mentők vagy a tűzoltók az egyezményes hívószámon. A 112-es segélyhívó valamennyi vezetékes- és mobiltelefonról ingyen hívható a PIN-kód beírása nélkül is, és akkor is, ha a billentyűzet le van zárva. A mobiltelefonról történő hívás egyetlen feltétele, hogy a készülékben aktivált SIM-kártya legyen. A hívások fogadói több nyelven beszélnek.

Magyarországon a rendőrség a 107-es, a mentők a 104-es, a tűoltók a 105-ös számon is továbbra is hívhatók. A vízi segélyhívó az 1817-es számon (ez egyelőre nem minden szolgáltatónál ingyenes!) érhető el a 112-es szám mellett. A telefonos lelkisegély száma az ingyenesen hívható 116-123.

Ha bajba jut, lehetőség szerint pontos információkat adjon meg! Aki súlyos, veszélyes helyzetben segítséget hív, többnyire ideges, és érthető módon nem összeszedett. Ezért tanulja meg, hogy mi az az öt dolog (angol nyelven a kérdések kezdőbetűiből adódóan öt W-pontnak is nevezik), amire vészhelyzetben választ kell adnia telefonon keresztül, illetve mire kell még odafigyelnie:

  • Hol történt?
  • Mi történt?
  • Hány sérült van vagy hány személy került veszélybe?
  • Milyen sérülésről vagy betegségről van szó?
  • Az ötödik nagyon fontos dolog, hogy ne tegye le azonnal a telefont, mert a telefonos segítőnek további információkra lehet szüksége, további kérdéseket tehet fel, illetve tanácsokat is adhat a segítség megérkezéséig.

Az Európai Segélyhívó Szám napja minden év február 11.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.