Coliform baktériumot találtak az ásványvízben

MTI
megjelent:

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból.

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a Heves megyei kft. ellen, a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Mit kell tudni a coliform baktériumokról?

Mi minősül ásványvíznek?

Egy víz minőségének szigorú követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy természetes ásványvízzé minősítsék, ezt a megfelelést az ÁNTSZ keretein belül működő Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság elismerése biztosítja

A coliform baktériumok legismertebb képviselője az Escherichia coli. A csoportba számos egyéb baktérium tartozik, melyek közös tulajdonsága, hogy laktózt fermentálnak, ilyen például az Enterobacter, a Klebsiella és a Citrobacter. Az E. coli egy patogén baktériumfaj, amely főleg a gyenge immunrendszerű egyénekre jelent veszélyt, beleértve a gyerekeket és az időseket is. A kórokozók jelenlétét a vízmintában laborvizsgálattal mutatják ki. A fertőzött vízből vett mintán az első baktériumkolóniák néhány nap alatt kifejlődnek, minél nagyobb telepek képződnek, annál fertőzöttebb a víz.

A coliform baktériumok az emberi szervezetbe kerülve hasmenést, hányást okoznak. Az E.coli ezek mellett okozhat még húgyúti fertőzést, epeúti fertőzést, illetve igen ritkán hashártya-gyulladást, tüdőgyulladást és csecsemőknél meningitiszt is.

A fertőzött ásványvizeket kivonták a forgalomból

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.