Gyakori kérdések a megfázással kapcsolatban

WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Cikkünkben választ kaphat a megfázással és kezelésével kapcsolatos leggyakoribb fontos kérdésekre.

Mikor fázunk meg könnyebben?

Legfontosabb rizikófaktornak az immunrendszer legyengült állapotát tekintjük. Ezért is gyakori a meghűlés a téli hónapokban, amikor szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez, mozgáshoz jut.

Milyen gyorsan gyógyul a megfázás?

Közönséges esetben néhány nap, egy hét alatt a panaszok mérséklődnek, majd kezelés nélkül is megszűnnek. Jelentősége leginkább abban rejlik, hogy arra a néhány napra az életminőséget jelentősen rontja, illetve hajlamosító tényezők esetén szövődmények léphetnek fel. Kisebb közösségben járványok kialakulhatnak, mivel a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek.

Milyen szövődményekhez vezethet a megfázás?

Jelentősebb a megfázás kockázata legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, illetve kisgyermekek esetében. Ilyenkor a meghűlés gyakrabban fordul elő, és több szövődménnyel kell számolni. A meghűlés következtében az arra hajlamos betegeknél nem ritkán arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás alakulhat ki, továbbá fellángolhatnak az idült légzőszervi betegségek. Ritkán szívburok- és szívizomgyulladás is előfordul a szövődmények között, így az elhúzódó meghűlést mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A megfázás is lehet fertőző betegség?

Jól gondolkodik, a megfázást is vírus okozza, így fertőző betegség. Számos légúti vírus okozhat az influenzánál enyhébb tüneteket, pl. rhinovírusok, RSV, stb. Azonban ezek mégsem egyenlőek az influenzával, főleg a felső légutak gyulladása, orrváladékozás a vezető tünet. Ebben az esetben a megfázás nevet azért kapták ezen vírusok által okozott betegségek, mert hideg rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását. Ez a folyamat gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak. Valójában nem a hidegtől lesz valaki beteg, hanem a vírusoktól, de ezek megbetegítő tevékenységében a hideg is közrejátszik.

Hogyan védekezhetünk a megfázás ellen?

Az egészséges élet és a megfelelő táplálkozás: ezek a stabil immunrendszer sarokkövei. Járjon sokat a friss levegőn, aludja ki magát rendesen és lehetőleg kerülje a stresszt. Tartózkodjon a dohányzástól és a mértéktelen alkoholfogyasztástól! Napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásával kellő vitaminhoz juthat szervezete. Ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, a vitaminkészítményeket nem igényli szervezete - azokra inkább vitaminhiány okozta megbetegedésekor van szükség.

Milyen higiéniás szabályokat tartson be, ha el akarja kerülni a megfázást?

Ha egészen biztosra akar menni, kerülje a tömeget: a tömött lifteket, tömegközlekedési járműveket - amennyiben módjában áll. Egy teli váróterem valóságos Kánaán a kórokozók számára. Naponta többször mosson kezet vízzel és szappannal! A vírusok, baktériumok ugyanis a beteg emberekről a különböző tárgyakra, ezáltal pedig a más emberekre jutnak.

Mindig tiszta papírzsebkendőt használjon! Lehetőleg hordjon magánál, s csak "végső esetben" kérjen mástól. A textilzsebkendőt felejtse el!

Rendszeres időközönként tisztítsa meg a munkahelyi tárgyakat (a kilincset, telefonkagylót, villanykapcsolót, kávéfőzőt)! Erre a célra szinte minden drogériában, bevásárlóközpontban kaphatók különböző fertőtlenítő kendők.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.