Jogeset: Belehalt a torokgyulladásba

Dr. Erdős György
szerző: Dr. Erdős György, ügyvéd - WEBBeteg
megjelent:

Egy 23 éves nőbeteg, súlyos torokfájással és magas lázzal jelentkezett egy vidéki kórház gégészeti ambulanciáján.

A gégészeti szakrendelésen gennyes torokgyulladást állapítottak meg, ecsetelést alkalmaztak, lázcsillapító szedését rendelték el, majd hazaküldték. A 23 éves nőbeteg négy hónapos terhes volt.

Otthonában lázcsillapító szedése és állandó teázás ellenére láza nem csökkent. Másnap visszament a szakrendelőbe, ahol ismét ecsetelték, és hazaküldték. Délutánra láza tovább emelkedett, teljesen elesetté vált, mentőkkel szállították most már ugyanannak a kórháznak a Belgyógyászati Osztályára, ahol azonnal fel is vették. Laborvizsgálatokat végeztek, melynek eredményeként szeptikus sokk szindrómát állapítottak meg. Ekkor antibiotikumos kúrába kezdtek.

A torokgyulladás kezelése házilag
A közösségeket látogató emberek gyakran szenvednek felső légutakat érintő betegségektől, amelyeknek az egyik tünete a torok gyulladásos elváltozása. Szövődménymentes esetekben pár nap alatt megszűnik a panasz, de a gyorsabb gyógyulást elősegítheti néhány egyszerű házi praktika is.
A torokgyulladás kezelése házilag

Másnap hajnalban spontán vérzése lett, ezért átszállították a Nőgyógyászati Osztályra, ahol kénytelenek voltak művi vetélést végezni. A Nőgyógyászati Osztályról az Intenzív Osztályra került, ahol az antibiotikum adagját emelték, életét azonban nem tudták megmenteni.
Gyakorlatilag egy 23 éves fiatal lány három nap alatt torokgyulladásban halt meg.

A család kártérítési eljárást kezdeményezett a gyógyintézettel szemben, ahol a családot az Erdős Ügyvédi Iroda képviselte. A gyógyintézet a beteg ellátása során nem kellő gondossággal és körültekintéssel járt el, nem tartotta be a tudomány mai állásának megfelelő orvos-szakmai és etikai szabályokat.

Felperesek bizonyították, hogy az ellátás körében az alábbi szakmai hibák voltak felróhatóak:

1. Négyhónapos terhest, akinek magas láz van, azonnal fel kell venni a kórházba, teljes körűen ki kell vizsgálni, fel kell állítani a megfelelő diagnózist és annak alapján meg kell kezdeni a beteg gyógykezelését.

2. Amennyiben a beteget az első vizsgálat után hazaengedték a magas láz, és a gennyes torok ellenére, azonnal antibiotikum szedését kellett volna előírni.

Mindezek a mulasztások oda vezettek, hogy a terhesség miatt legyengült szervezetben septikus sokk-szindróma alakult ki. Amikor a kórházba felvették és a megfelelő antibiotikumos kúrát elkezdték, a beteg állapota már nem volt visszafordítható.

A szülőknek egyetlen gyermekük, és szinte unokájuk elvesztése miatt a teljes családban való együttéléshez fűződő személyiségi jogaik sérültek. Emiatt az illetékes Megyei Bíróság, és a Fővárosi Ítélőtábla is a gyógyintézetet jelentős összegben kártérítés megfizetésére kötelezte.

(Dr. Erdős György, ügyvéd)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.