Sporttal könnyebb a fogyás, mint csak diétával

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Aki sportol, automatikusan egészségesebben is táplálkozik. A sport egészséges és segít a fogyásban is, ez már régóta ismert.

A sport és a rendszeres mozgás további előnye, hogy meghozza az étvágyat az egészséges ételek fogyasztásához, és segít abban is, hogy ne együnk sokat.

Amerikai kutatók a Harvard Egyetemen számos különféle epidemiológiai tanulmány adatait elemezték ki, hogy megtudják, hogy a rendszeres edzés valóban magával hozza-e az egészséges táplálkozást is. Kérdésükre a válasz egyértelműen igen.

Ez a jelenség neurológiai mechanizmussal magyarázató. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sport különböző agyi folyamatokat befolyásol, és bizonyos agyi régiók szerkezetében tartós változásokat idéz elő. Különösen a prefrontális kéreg érintett, amely a célirányos viselkedésért felelős. A sport hozzájárul a sok evésre való hajlam csökkentéséhez. Ha valaki sportol, könnyebben dönt az egészséges táplálkozás mellett, jobban ellenáll a zsíros és cukros ételek csábításának.

Nem utolsó szempont az sem, hogy ha valaki rendszeresen sportol, esetleg fogyás céljából, és érzi, hogy ezzel küzd az egészséges testsúlyért, akkor ez a tudat erőt ad ahhoz, hogy mértéktelen evéssel ne tegye tönkre az elért eredményt.

Az edzés megkönnyíti az egészséges táplálkozást. Ha a diétát valaki sporttal egészíti ki, dupla haszonnal számolhat: az elégetett kalóriák mellett az étvágy is csökken.

„Ha jobban megértjük a sport és az egészséges táplálkozás közötti összefüggést, a túlsúly kialakulása is könnyebben megelőzhető lesz.” – magyarázza Miguel Alonso Alonso, a vizsgálatok vezetője.

Tovább A jó edzés titkai

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.