Medúzacsípés: Mi a teendő?

MTI
megjelent:

Környezetvédők hívták fel a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg medúzák Nagy-Britannia partjai mentén. A brit vöröskereszt ajánlásokat adott ki a medúzacsípés fájdalmának enyhítésére.

A brit partokon szaporodó medúzacsípések kapcsán azt javasolják a brit vöröskereszt szakértői, hogy tengervízzel vagy ecettel enyhítsék a befecskendezett méreg okozta fájdalmat azok, akik e tengeri lény csípésének áldozatául esnek - írta a The Daily Telegraph online kiadása.

Június végén egy medúzákból álló raj eltorlaszolta a skóciai Torness atomerőműnél a hűtővízrendszerhez tartozó szűrőket, ezért elővigyázatosságból az erőmű mindkét reaktorát leállították.

A fájdalom enyhítése vizzel, ecettel

A szigetországban ezen a hétvégén kezdődött az iskolai szünet, így a családok jelentős hányada elindul nyári szabadságra a tengerpartra. Egy medúza csípése rendkívül fájdalmas lehet, ám a vizelettel való kezelése egyáltalán nem javít az állapoton - mondta el Joe Mulligan, a brit vöröskereszt elsősegély-nyújtási vezetője arra utalva, hogy sokan ezt a "gyógymódot" alkalmazzák.

A szakember azt javasolja, hogy a csípést követően azonnal menjen ki az áldozat a vízből, hogy elkerüljön egy újabb támadást, majd csorgasson lassan tengervizet a csípés helyére, amíg enyhülni kezd a fájdalom. Ha van ecet a közelben, annak használata még előnyösebb, mert az enyhe sav még jobban enyhíti a medúzaméreg hatását - tette hozzá.

Medúzacsípés

A medúzacsípés nem csak nagyon fájdalmas, de a szervezetbe juttatott méreganyagok miatt életveszélyes is lehet. A csípés helye gyorsan bepirosodhat, felhólyagosodhat, illetve hányással és izomgörcsökkel járhat. Súlyos esetekben légzési nehézséget, kómát vagy halált is okozhat. A medúzacsípés mielőbbi orvosi ellátást igényel. Annak megérkezéséig az ecetes borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmakat. A nyár veszélyei

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.