Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet hosszú távon képes raktározni. Főbb forrásai az állati eredetű táplálékok közül a tej, a máj, a vese, a tojássárgája, előanyaga növényi eredetű táplálékokkal vihető a szervezetbe, például: sárgarépa, brokkoli, spenót, sóska, tök. Az átlagosan szükséges napi bevitel 5000 NE. Bizonyos esetekben szükség van a fokozottabb A-vitamin bevitelre, ide tartozik a terhesség és a szoptatás, ebben az időszakban a javasolt napi bevitel 8000 NE. Átlagos felnőtt esetében kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra bevitelre.

A fejlett országokban átlagosan a felnőtt lakosság 30-50 százaléka fogyaszt mesterségesen előállított multivitaminkészítményeket és egyéb vitamintartalmú táplálékkiegészítőket. A természetes forrásból származó vitaminok biohasznosulása jobb, mint a mesterséges formáké, de a mesterséges és természetes vitaminok túlzott bevitele - kifejezetten a zsírban oldódóké - egyaránt káros a szervezet számára.

Az A-vitamin túlzott bevitele akut és krónikus tünetekben egyaránt megnyilvánul.
Az akut tünetek elég változatosak lehetnek, hányinger, hányás, idegesség, idegrendszeri eltérések, hasi fájdalom, látászavar, fejfájás, izomgyengeség, étvágytalanság jelentkezhet. Akut mérgezés esetében az egyszeri A-vitamin fogyasztás eléri a testtömeg kg-onként bevitt 25000 NE-t, ez rendkívül ritkán fordul elő.

Krónikus túladagolás esetén a legjellemzőbb tünetek az étvágytalanság, hajhullás, a nyálkahártyák kiszáradása, az ajkak bőrének kiszáradása, berepedezése, fejfájás, általános gyengeség, álmatlanság, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalom, hasmenés, hámló bőr. Súlyos formákban májbetegség, súlyos idegrendszeri eltérések is jellemzőek. Természetesen a felsorolt tünetek nem alakulnak ki törvényszerűen minden esetben, többféle kombinációban jelentkezhetnek. Ha a napi A-vitamin fogyasztás tartósan eléri a 25000 NE-t, a krónikus mérgezés tüneteivel kell számolni.

A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A sok vitamin, jó egészség elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, terhesség, szoptatás, fogyókúra esetén is inkább javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel.

A vitamintabletták sok szempontból olyannak számítanak, mint legtöbb gyógyszer, fogyasztásukat vitassa meg kezelőorvosával. Ha fogyasztásuk mellett bármilyen tünet jelentkezik, a vitaminkészítmény fajtájáról, a napi dózisról és az időtartamról, hogy mióta szedi, feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.