A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta:
Dr. Reinhardt István

A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány azonban számos probléma kiváltó oka lehet, amik közül a vashiányos vérszegénység fordul elő legtöbbször.

A vashiány azért okozhat anaemiát (vérszegénységet), mert a szervezetben a szükséges mennyiségű vas nélkül csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez. A vérszegénység egyik típusa kifejezetten a vas hiánya miatt alakul ki, ez a vashiányos vérszegénység. A vashiányos vérszegénység gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákhoz, valamint koraszüléshez is vezethet.

A vashiányos vérszegénység leggyakoribb okai

További cikkek a vashiányról

Vérveszteség

Ha a szervezet vért veszít, a vörösvérsejtekben lévő vasat is elveszíti. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására. Vérzéssel járó krónikus betegségek is okozhatnak anaemiát, mint a rekeszsérv vagy a vastagbélrák.

Hiányos táplálkozás

A szervezet normál esetben folyamatosan vashoz jut az elfogyasztott ételek által. Az ételekben a vas kémiailag eltérő formákban van jelen, ezek felszívódási hatékonysága azonban különböző. A legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas, míg a növényi eredetű vas felszívódási hatásfoka rosszabb. Ez az egyik oka annak, hogy a szigorú vegetárius diétán élők között gyakoribb a vashiányos vérszegénység.

Olvasson tovább! A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

Az időre született, egészséges csecsemők szervezete életük első hat hónapjában elegendő vassal rendelkezik. Az anyatejben lévő vas kiválóan felszívódik, és általában bőven fedezi a fejlődő szervezet vasszükségletét. Az egészséges fejlődés érdekében azonban a kisgyermekek esetében már oda kell figyelni, hogy az étrendjük megfelelő mennyiségű és minőségű vasat tartalmazzon. Nagyobb a vashiányos vérszegénység veszélye, ha a csecsemő éretlen, kis súlyú újszülött vagy koraszülött volt. Szintén gyakoribb a vashiány a rosszul beállított cukorbeteg anyák csecsemőinél. Ugyanakkor a vashiány szempontjából az nem jelent fokozott kockázatot, ha az anya a várandósság idején vashiányos volt.

Felszívódási problémák

Ha a táplálékkal a gyomorba kerülő vas kedvezőtlen kémiai körülmények közé kerül, akkor romlik a felszívódás hatásfoka. Ez történik például a gyomorsav-termelődés csökkenése esetén.

A vas felszívódása a vékonybélben történik. Bizonyos betegségek – mint például a lisztérzékenység (cöliákia) – akadályozhatják a vékonybél bolyhainak normális működését. Ha a vékonybél egy részét eltávolították, vagy egyéb műtétet hajtottak végre rajta, az szintén felszívódási problémákhoz vezethet. Ha nem szívódnak fel elégséges mértékben a nyomelemek, az szintén vashiányos állapot kialakulásához vezet.

Jó, ha tudja Felszívódási zavar okozhatja a vas szintjének emelkedését is (hemokromatózis)

Terhesség

Várandós nők esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, hiszen a szervezetüknek ilyenkor nemcsak a saját, megnövekedett mennyiségű vérkészletében, de az újszülött vérellátásában is fenn kell tartania a normális hemoglobinszintet. Ebben az időszakban vastabletta szedése ajánlott.

A vashiányos vérszegénység tünetei

A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak:

 • fáradékonyság, kimerültség,
 • sápadtság,
 • gyengeség,
 • légszomj,
 • fejfájás,
 • szédülés,
 • kábaság,
 • hideg végtagok,
 • ingerlékenyég.

Gyakran tapasztalható továbbá gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.

Hogyan előzhető meg a vashiány?

A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele.

Könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételek:

 • vörös húsok és belsőségek (különösen a máj, a lép és a velő),
 • halak és a tenger gyümölcsei,
 • a növényi táplálékok közül a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék

Csecsemőknél az első évben szoptatás vagy vasat is tartalmazó tápszerek alkalmazása javasolt. Fontos, hogy a tehéntej nem megfelelő vasforrás a csecsemőknek!

Mennyi a vasszükségletünk?

Életkor

Vasszükséglet (mg)

csecsemő, gyermek

0-6 hó

6

7 hó - 3 év

8

4 év - 10 év

10

fiúk, férfiak

11 év - 60 év

12

lányok, nők

11 év - 60 év

15

dohányzás nők 20, férfiak 18
alkoholfogyasztás 20
menopauza 12

Kezelés és várható mellékhatások

A vashiányos állapot kezelésének része a hiányzó vas pótlása, amely általában orvos által felírt vastabletta szedésével történik. Érdemes ezeket éhgyomorra bevenni, a felszívódást segítő C-vitaminnal együtt, esetleg egy pohár narancslével. Érzékenyebb gyomor esetén inkább étkezés közben érdemes alkalmazni a tablettákat.

A vaspótlás székrekedéshez vezethet, az orvos ilyenkor a tabletták mellé székletlazító készítményt is felírhat. Vaspótláskor a széklet feketévé válhat, ez egy ártalmatlan mellékhatás.

A vashiány pótlása hosszú folyamat, akár hónapokig is eltarthat a szervezet vaskészleteinek feltöltése és a vashiányos vérszegénység megszüntetése.

Bővebben A vérszegénység egyéb okairól részletesen

WEBBetegForrás: WEBBeteg
N. A., fordító
Orvos szakértőnk: Dr. Reinhardt István

Legutóbb frissült: 2018.09.23 16:07
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Lábzsibbadás
Mi okozhat lábzsibbadást? Milyen vizsgálatok szükségesek ilyen panasz esetén?
Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
Az anaemia nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek tisztázni kell a hátterét, majd a kezelés végső céljaként a vérszegénységet előidéző okot...
A vashiány nagyon gyakori betegség, a világ lakosságának mintegy fele szenved különböző mértékű vérszegénységben, azon belül is 80 százalékuk nő....
Milyen laboreltérések utalnak vashiányra? Milyen laboratóriumi vizsgálatok történnek vashiány gyanúja esetén? Mit jelent a súlyos vashiány?
Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még...
A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben...
Szervezetünk kifogástalan működéséhez szükség van egy haem nevű vastartalmú festékanyagra, mely minden szövetünkben megtalálható.
Vashiányban szenved?

Vashiányban szenved?