Miért fontos a víz az emberi szervezetnek?

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet. Ez a mennyiség felnőttkorra 60, majd idős korra 50 százalékra csökken.

Elsőre talán meglepő, hogy mennyi vizet tartalmaz testünk, de a folyadéknak nagyon összetett és fontos szerepe van a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működése szempontjából.

Ha nem elegendő a vízfogyasztás

Vizet veszít emésztéskor és a vizelet távozásakor. Nyáron, amikor mindenki izzad, rengeteg folyadék és ásványi só, vitamin távozik testéből. Ha eleget iszik, folyadékháztartása egyensúlyban marad. Az azonban mindenben meglátszik, ha nem iszik tudatosan eleget. Könnyebben elfárad, esetleg szédül, émelyeg, fokozódhat a savtermelése, nem tud kellőképpen koncentrálni, romolhat a munkabírása, sőt még az is előfordulhat, hogy ingerültebb lesz, vagy rosszul alszik.

Éppen ezért jó volna, ha naponta meginna legalább két liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Az elveszített ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat főleg a táplálkozásból kell kinyernie, ezért a megfelelő folyadékpótlás mellett a változatos étrend is különösen fontos.

Mennyi a napi vízszükséglet?

Egy felnőttnek az átlagos napi vízfelvétele 2-3 liter, melyből 1-2 liternyi a folyadék formájában felvett víz, a maradékot a táplálékkal, valamint oxidáció során visszük be. A folyadékbevitel alapját a tiszta víz, ásványvíz kell, hogy jelentse. Ezt változatossá tehetjük olykor egyéb italok, pl. gyümölcstea, tej, gyümölcslevek, turmixok fogyasztásával figyelembe véve, hogy ez utóbbiaknak kalóriatartalmuk is van, így étrendünk összeállításánál ezzel számolni kell.

Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást. Már azzal is sokat tehet egészségének megőrzése és vonalai érdekében, ha a napi folyadékigényét ásványvíz vagy csapvíz formájában fedezi.

Tovább Mennyi vízre van szükségünk naponta?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Frissítve: 2011.06.11. 22:57, Megjelent: 2011.06.11. 22:57
Címkék: Víz téma

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.