C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

A C-vitamint a táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. Fontos például az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek (leukocyták), a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez.

A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel, aki paprikából vonta ki az aszkorbinsavat. 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazták felfedezéséért.

Régen a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a hajók legénysége alig juthatott friss gyümölcshöz, zöldséghez. Ennek következtében gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, amit skorbutnak is neveznek.

Miért fontos?

A C-vitamin elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat. Antioxidáns képessége miatt véd a szabad gyökök kialakulásával szemben. Terhesség alatt nő a vas- és C-vitamin-igény. Kisgyermekek normális fejlődéséhez is szükség van megfelelő mennyiségű C-vitaminra.

Miben fordul elő?

A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. Az említett paprika, a fekete ribizli, a homoktövis, a kivi, a citrusfélék, a brokkoli, a paradicsom, a káposzta, a karalábé és a burgonya, a fekete áfonya, a naspolya, a füge, a vadcseresznye, a málna és nem utolsósorban a csipkebogyó kiváló természetes C-vitamin-források.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.