Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre?

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos frissítve:

Az alkohol a biológiai különbségek miatt gyorsabban és nagyobb mértékben hat a nőkre, mint a férfiakra. Ez nem csupán az italfogyasztás utáni állapotban érhető azonban tetten, hanem az alkohol egészségre gyakorolt hatásai is veszélyesebbek.

Alkoholfogyasztás: mi a nemek közti különbség oka?

Az alkohol lebontását mindkét nem esetében a máj végzi, e szervünk működése azonos. A különbségek fő oka, hogy a nők teste átlagosan sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Egy átlagos férfi szervezetnek 65 százaléka víz, míg nőknél ez az arány csak 55 százalék. Ha tekintetbe vesszük azt is, hogy a hölgyek általában kisebb termetűek, mint a férfiak, láthatjuk, hogy a nők szervezetében jóval kevesebb a víz összmennyisége.

"Az alkohol a vérben szívódik fel, ahol a testnedveken keresztül jut el a sejtekbe. Mivel a nők szervezete kevesebb vizet tartalmaz, így a véralkohol-koncentrációjuk a férfiakéhoz képest magasabb lesz azonos mennyiségű ital elfogyasztásától" - nyilatkozta Dr. Marsha Morgan, a London Egészségtudományi Egyetem munkatársa. A nők mája tehát nem érzékenyebb az alkoholra, mint a férfiaké, csak a májban lévő alkoholkoncentráció lesz magasabb, és így a máj is könnyebben károsodik, mint férfiak esetében.

Miért jelent ez veszélyt a nők egészségére?

A nők és a férfiak közötti különbségek eltérő ütemű alkohollebontást eredményeznek, ezért ugyanannyi ital elfogyasztása után a véralkoholszint is magasabb értékeket ér el, és tovább marad ezen a szinten a hölgyek esetében. Ez a magyarázata, hogy az egészségi állapotra gyakorolt káros hatások is erőteljesebbek.

Több kutató kiemeli az alkohol ösztrogén hormon szintjére gyakorolt hatását is, ami szintén kulcstényező több gyakori női megbetegedés esetén.

Az alábbi betegségek kockázatát növeli meg szignifikánsan a nők körében a rendszeres alkoholfogyasztás:

  • Májkárosodás – Az alkohol miatt bekövetkező májzsugor kialakulása gyakoribb nők körében.
  • Agyi funkciók – Az alkohol negatívan hat az agyműködésre, memóriára, illetve felgyorsítja ezen funkciók leépülését. Kutatások szerint már a fiatal felnőttek körében is rosszabbul teljesítenek a különböző kognitív teszteken a rendszeres alkoholfogyasztó nők, mint a szintén rendszeres alkoholfogyasztó férfiak.
  • Emlődaganatok – Az alkoholfogyasztás minden daganattípus képződésével összefügg, de a mellrák esetében a legegyértelműbb az összefüggés. Már kisebb mennyiségű, de rendszeres alkoholfogyasztás (1 egységnyi ital naponta) is közel duplájára (55-ről 90%-ra) emeli a melldaganatok kialakulásának kockázatát.
  • Szívbetegségek – Kisebb mennyiségű és rövidebb ideig tartó alkoholfogyasztás után alakul ki szívizombántalom a nők esetében, mint férfiaknál.
  • Balesetek – Az alkohol rövid távú erőteljesebb hatásai miatt gyakrabban éri baleset a nőket italozást követően.

Alkoholfogyasztási ajánlások nőknek

Mint láttuk, nőknél már napi egy egységnyi ital (egy kis pohár bor, egy pohár sör) rendszeres fogyasztása is számottevően növeli a súlyos, veszélyes betegségek rizikóját. Egyes kutatások szerint az alkalmankénti kis mennyiségű italnak lehet előnyös hatása a nőkre a szívbetegségek vagy a demencia megelőzésében, ám ez heti 1-3 egységnyi alkaholos ital elfogyasztására vonatkozik.

Emellett vannak olyan állapotok és helyzetek, amikor teljesen ellenjavallt az alkoholfogyasztás:

  • Terhesség: nincs olyan kis mennyiségű alkohol, ami ne fejthetne ki negatív hatást a magzat egészségére.
  • Gyógyszerszedés: a gyógyszerek jelentős részénél tilos a szedéssel egyidejű alkoholfogyasztás, mindig olvassa el a készítmény betegtájékoztatóját!
  • Egyes betegségek esetében kifejezetten ellenjavallt az alkoholfogyasztás, ugyanis az ivás hátráltatja a kezelést, késlelteti a gyógyulást, vagy ront a beteg panaszain. A gyakoribb betegségek közül ide tartozik a cukorbetegség (az alkohol felboríthatja a vércukorszintet), a krónikus veseelégtelenség (a nagy mennyiségű alkohol megterheli az elégtelenül működő veséket is), a refluxbetegség (ront a záróizomzat működésén), és ide tartoznak természetesen a májbetegségek, daganatos betegségek, lázas állapotok is.
Alkoholizmus teszt
A tesztet a John Hopkins Egyetem orvosai fejlesztették ki, annak meghatározására, hogy kitöltőjük alkoholizmusban szenved-e. Alkoholizmus teszt kitöltése

WEBBeteg
Lektorálta:
Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta
Források: Excessive Alcohol Use is a Risk to Women’s Health (CDC), Medical Risks for Women Who Drink Alcohol (PubMed)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.