A fáradtság ellenszere a testedzés?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Mikor valakit teljesen letaglóz a fáradtság, a legutolsó dolog, ami eszébe jut, hogy tornázzon. Azonban újabb kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres, alacsony intenzitású gyakorlatok segítenek energiával feltölteni mindazokat, akik teljesen kimerültnek érzik magukat.

A fáradtság az egyik legáltalánosabb tünete a különböző egészségügyi problémáknak. Ennek ellenére minden negyedik ember szenved általános kimerültségben, anélkül, hogy annak súlyosabb egészségügyi probléma állna a hátterében.

A New York Times internetes kiadásának beszámolója szerint a Georgiai egyetem kutatói 36 önkéntes segítségével azt vizsgálták, vajon a rendszeres testedzés segít-e a fáradtság kezelésében.

A jelentkezők egyik csoportjának hat héten keresztül heti háromszor 20 perc átlagos intenzitású aerob edzést írtak elő, egy másik csoportjuknak ugyanilyen időintervallumban könnyebb edzésen kellett részt venniük, míg a harmadik csoport tagjainak nem kellett tornáznia.

A gyakorlatokhoz kerékpárt használtak, melyen figyelemmel követhették az állapotukat. Az alacsony intenzitású edzés egy könnyű sétának felelt meg, míg a nehezebb egy gyors tempójú, hegyi túrának. A kísérletben nem vettek részt olyanok is, akiknek a kimerültsége bizonyítottan valamilyen betegség következménye.

A laza edzés hatásosabb

A kísérlet végére mindkét csoport tagjainál 20 százalékos energiaszint-növekedést tapasztaltak a kontrollcsoporthoz képest. A tudósok azonban azt tapasztalták, hogy az intenzív testedzés nem a legmegfelelőbb módszer a kimerültség kezelésében. A könnyebb edzésen résztvevők 65 százaléka számolt be a fáradtság megszűnéséről, míg a másik csoportnál ez az arány csak 49 százalék volt.

Még nem teljesen tisztázott hogyan segít a testedzés a fáradtságon, de a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a tornázás a központi idegrendszerre hat, így növelve az energiát.

Az emberek többsége túl sokat dolgozik, és alvászavarokkal küzd. A kutatás szerint a könnyű testedzés által energikusabbnak érezhetjük magunkat, és ráadásul sokkal több előnye van, mint a koffeinnek vagy a különböző energiaitaloknak.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.