Amit a húsvéti tojás egészséges fogyasztásáról tudni érdemes

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Bak Marianna, biológus frissítve:

Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés, vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Kerülje a szalmonellát!

A friss tojás is tartalmazhatja a Salmonella enteritidis nevű baktériumot, s noha ez csak nagyon kevés tojást érint, tartózkodjon a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás fogyasztásától. Kutatók szerint a szalmonella általában a tojás sárgájában található, de előfordulhat a nyers tojás fehérjéjében és a tojás héján is.

A legnépszerűbb nyers tojással készült ételek:

  • házi majonéz
  • turmixok
  • cézársaláta-öntet
  • hollandi mártás
  • házi fagylalt
  • házi tojáslikőr

Lehetőleg ne készítsen ilyen ételeket, de ha mégis, gyerekeknek semmiképpen se adjon belőlük.

Salmonellosis is lehet a vége

Szalmonellafertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Elsődleges tünete a hasmenés, legfőbb veszélye pedig a kiszáradás. A szalmonella-fertőzésről részletesen

A szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért mindig olyan tojást vásároljon, amit már a boltban is a hűtőben tartanak! Hazaérve mihamarabb tegye a hűtőszekrénybe a vásárolt tojást. Ha a tojás tiszta, nem kell megmosni felhasználás előtt, különben megsérülhet a héj természetes külső védőrétege, aminek kövezetében az átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha a tojás piszkos, szárazon próbálja meg megtisztítani, ha így nem megy, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt mossa meg, majd alaposan öblítse le.

Hogyan tároljuk a tojást?

Noha a legtöbb hűtőszekrény ajtajában külön tárolóhely van a tojások számára, ne ott tárolja azokat. Miért? Mert kutatások szerint a tojás tárolásának legjobb módja, ha a vásárolt dobozban, a hűtőszekrény leghidegebb részén (ami nem az ajtó) helyezi el azokat.

Mivel helyettesíthető a tojás?

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani, csak olyat válasszunk, ami nem tojással készül. Mivel helyettesíthető a tojás?

Csábító ajánlat nagyobb mennyiségű akciós tojást beszerezni, de hacsak nem tojássalátát készül csinálni, érdemes csak a szokásos mennyiséget beszerezni. A nyers tojást ugyanis csak 3 hétig lehet biztonsággal tárolni, de jó útmutató a doboz tetején található dátum is, ha itt 3 hétnél korábbi lejárat van feltüntetve, akkor ezt vegye figyelembe, és ne tárolja 3 hétig a tojásokat.

Ha a sütemény, hollandi mártás vagy egyéb ételek elkészítése után a hűtőszekrény tele van maradék tojásfehérjével vagy -sárgájával, ne feledje, hogy 1 napon belül fel kell használnia.

A főtt tojás is megromlik

A keményre főtt tojást kihűlés után tegye hűtőszekrénybe, és használja fel 3 napon belül. A díszítésül szolgáló festett vagy egyéb módon dekorált húsvéti tojást ne fogyasszák el!

Tojásos ételek elkészítése és tárolása

A tojásos ételeket mindig alapossan süsse/főzze át, minimum 75 Celsius-fokos hőkezelésre van szükség mind elkészítésükkor, mind az esetleges maradék fogyasztása előtt.

A hűtőszekrényben tárolt, főtt tojásból készült ételeket három napon belül lehet fogyasztani. A hűtési folyamat gyorsítására a nagyobb adagokat tegye át több kisebb, alacsony falú edénybe.

Amíg az asztalon van, a hideg tojásételes edényt állítsa egy nagyobba, melybe jégkockákat tesz, hogy hidegen tartsa.

Tojást tartalmazó étel maradékát lehetőleg ne tároljuk. Ha mégsem szeretnénk kidobni, akkor azonnal tegyük hűtőszekrénybe, és legfeljebb 1 napon belül fogyasszuk el! A tojásos ételekben már 1-2 óra szobahőmérsékleten való tárolás alatt olyan mértékben elszaporodhatnak a kórokozók, ami már veszélyes lehet.

Mosoggasson el alaposan!

A tojásos ételek készítése, fogyasztása és tárolása során használt eszközöket mindig alaposan mossa és öblítse el! Ugyanez vonatkozik a mosogatótálcára is.

Mennyire egészséges a tojás?

A tojás előnye, hogy a tojásfehérje teljes fehérje, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin) és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, omega-3-zsírsavakat tartalmaz. A legjobb táapanyag-összetétellel a szabadtartású tyúkok bio tojása rendelkezik.

Egészséges embereknél az étkezéssel bevitt koleszterin (beleértve a tojásban lévőt is) nem növeli az LDL-koleszterin szintjét a vérben, azonban azokra, akiknek familiáris hiperkoleszterinémiájuk van, azaz öröklötten magas a koleszterinszintjük, ez nem vonatkozik, nekik korlátozniuk kell a koleszterintartalmú ételek fogyasztását, mivel az ő szervezetük nem képes kompenzálni az elfogyasztott koleszterint, és attól még inkább megemelkedik a vérük koleszterinszintje.

Egészséges emberek azonban napi 1-2 tojást nyugodtan elfogyaszthatnak, mivel az étkezéssel bevitt koleszterin rendben működő koleszterin-anyagcsere mellett minimális hatással van a szervezetre. A vér koleszterinszintjére az ételek magas telítettzsírsav-tartalma van hatással, nem a bennük található koleszterin, a zsíros ételek fogyasztása ez okból kerülendő. A zsíros ételek fogyasztása emeli meg a vér koleszterinszintjét, de nem a bennük lévő koleszterin miatt, hanem a magas telítettzsírsav-tartalmuk miatt.

Tudta?

A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki. Tojásallergia - Tünetek és kezelés

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: WebMD
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.