Megfázás: A probiotikumok is segíthetnek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik szerzőjének elmondása szerint a probiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már sokat hallottunk, ám eddig sokkal kevesebbet tudtunk arról, hogy megelőző hatásuk milyen.

A kutatás során 3-5 év közötti, egészséges gyermekeknél vizsgálták a probiotikumok megelőző hatását a megfázásos és influenza-szerű tünetekre. A 306 vizsgált gyermek közül 104 randomizáltan placebót kapott, míg 110 lactobacillus acidophilus-t, 112 pedig ugyanezt, egyfajta bifidobaktériummal együtt. A gyerekek fél éven át, naponta kétszer kapták meg a probiotikumukat.

Tényleg hat a probiotikum!

A placebo-csoporttal összehasonlítva a szimpla vagy kombinált probiotikumot kapók lényegesen jobb eredményt mutattak.

A lázas esetek 53-72%-kal, a köhögés 41-62%-kal, míg az orrfolyás gyakorisága 28-58%-kal csökkent náluk. Amennyiben mégis előfordult, annak időtartama 30-50%-kal csökkent, így az antibiotikumos kezelésre is sokkal (70-80%) kevesebbszer volt szükség.

Az adatok alapján megállapítható, hogy a 6 hónapon át tartó rendszeres probiotikum fogyasztás biztonságos és hatékony módja a láz, orrfolyás, köhögés előfordulásának, illetve ezek összesített időtartamának csökkentésére, az antibiotikum-használat illetve a közösségből való hiányzások mérséklésére.

A probiotikum-használathoz nem kapcsolódott jelentős mellékhatás.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: medscape; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.