Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?

Oxygen Medical
megjelent:

A nyugaton kibontakozó és ma már hazánkban is elérhető irányzat, a lifestyle medicine, vagyis életmód orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést. Erről beszélt a módszer hazai meghonosítója, dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.

Életmód-alapú betegségek

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a civilizált világban a legnagyobb problémát jelentő betegségek többsége életmód-alapú. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmód tényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében, az állapot romlásában. Kutatások alapján az alábbi betegségekben ebbe a csoportba tartozik a cukorbetegség, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. Számos bizonyíték támasztja alá az életmód és ezen betegségek összefüggését.

Komplementer orvoslás és alternatív gyógyászat

A komplementer medicina olyan kiegészítő gyógymódokat foglal magában, amelyek a hagyományos, más néven allopátiás orvoslás eljárásai mellett alkalmazhatók a tökéletesebb gyógyulás érdekében. Hazánkban gyakran az alternatív gyógyászat kifejezést használják szinonimaként, ami nem megalapozott és könnyen tévútra viheti a komplementer medicina fogalmát.
Komplementer orvoslás és alternatív gyógyászat>>

  • A magasvérnyomásos betegeknél egészséges étkezéssel a vérnyomás 3 hét alatt 11,4 Hgmm-rel csökkenthető.
  • Emelkedett koleszterinszint mellett az egészséges táplálkozás 4 hét alatt 28,6 százalékkal képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét, és 28,2 százalékkal a C-reaktív protein szintet. Az utóbbi fehérje mennyisége a vérben, a szervezetben lévő gyulladás mértékét jelzi. Az érelmeszesedés egyik azon betegségek közül, mely állandó és folyamatos gyulladással jár az erekben. A C-reaktív protein szintjének csökkenése tehát a gyulladás csökkenését jelenti. Az étkezés okozta koleszterin-szint csökkenés mértéke megegyezik a koleszterin-csökkentő gyógyszer által okozott mértékkel.
  • Komplex életmódváltás (étkezés, mozgás, dohányzás abbahagyás, stressz-kezelés, pszichés támogatás) 5 éve alatt a szűkült koszorúerek relatív tágulását, a koszorúér-elzáródásból adódó szívproblémák gyakoriságának 60 százalékos csökkenését eredményezi.

Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?

"Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az új, életmódot alapul vevő orvoslás éles ellentétben áll a nálunk megszokott, úgynevezett nyugati típusú gyógyítással, le kell szögeznünk, hogy a két terület szorosan együttműködik, hiszen a cél közös." – fejtegeti dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.

Az eltérés főként a szemléletben, részben pedig a tartalomban keresendő. Hiszen amíg a nyugati orvoslás az egyedi kockázatokat kezeli, addig a másik módszer az életmódban kutatja a kiváltó okokat. Ebből adódik, hogy az első esetben gyakran csak rövid távú eredmények mutathatók fel, míg a másik hosszútávon gondolkozik. A nyugati kezelésekben sokkal jelentősebb szerepet kap a gyógyszer, mint az életmód orvoslásnál, bár szükség esetén itt is alkalmazható. Ezzel karöltve jár a mellékhatások gyakoriságának csökkenése is.

A döntő különbség azonban mégiscsak az, hogy míg a hagyományos gyógyításnál a beteg passzív szereplője a történetnek, az eredményességért elsősorban az orvos felel, aki azonban csak az adott betegség kiiktatására koncentrál, és csekély mértékben veszi figyelembe az életmódot, életkörülményeket, addig a lifestyle medicine esetében ez másképpen van. Itt a páciens aktív résztvevője a változásnak és vállalja, hogy akár jelentős változásokat is véghezvisz az életmódjában, amelyekért ő maga felel. Az orvos ilyenkor rendszerint nem is egyedül, hanem csapatban dolgozik, hogy a beteg mind fizikailag, mind szellemileg és lelkileg készen álljon arra az életmódváltásra, amely az alapbetegsége gyógyulásához és az életminősége javulásához vezet. A cél érdekében alkalmazható mozgásterápia, táplálkozás-terápia, stressz-menedzsment, relaxációs terápiák, életvitel terápia, káros szenvedélyekről való leszoktatás, szauna és wellness terápiák, pszichés támogatás.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.