Jacobson-féle progresszív izomlazítás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A Jacobson-féle progresszív izomlazítás egy egyszerű elven alapszik: akaratlagosan meg kell feszítenünk izmainkat, majd újra el kell engednünk őket, így mélyen ellazult állapotába kerülünk.

A fenti egyszerű jelenséget használta fel az amerikai orvos, Edmund Jacobson a tartós feszültség oldására, melynek kialakulásáért a stressz és a szorongás a felelős. A módszer róla kapta a nevét.

Milyen problémák, betegségek esetén lehet hasznos ez a módszer?

A progresszív izomlazítást pszichoszomatikus megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák, amelyek tartós pszichés nyomás következtében alakulnak ki. Ide tartoznak pl. a stressz indukálta vérnyomásproblémák, hát-, illetve fejfájás. A módszer segítségével pozitívan befolyásolhatók az olyan pszichés problémák is, mint amilyen pl. a pánikbetegség, az alvászavar vagy a depresszió.

Hogyan végezzük a Jacobson-féle progreszív izomlazítást?

A gyakorlatok kivitelezése nagyon egyszerű: Egymás után meg kell feszíteni a meghatározott izomcsoportokat, rövid ideig megtartani, majd az izmokat újra elengedni. Kezdjük a kezekkel, folytassuk a karokkal, az arcizmokkal, a nyak- és váll izomzatával, a hasizmokkal, a láb izmaival és végül a lábfejjel. Mindeközben tudatosítsuk magunkban az izmok megfeszülésének és az ellazultságnak az érzését. Az egész test „átmozgatása” kezdetben 20-30 percet vehet igénybe.

A Jacobson-féle progresszív izomlazítást legjobb pszichológus utasításai szerint végezni vagy egy tanfolyam keretében elsajátítani a technikáját. Ennek előnye, hogy a kurzusvezető választ adhat a kérdésekre, és ellenőrizni tudja, hogy az igyekezet hevében a résztvevők nem viszik-e túlzásba az izmok megfeszítését. De a módszert egyedül vagy akár egy CD segítségével is nyugodtan ki lehet próbálni, majd a későbbiekben gyakorolni, alkalmazni.

Hogyan és miben segíthet ez a módszer?

A gyakorlatok egyik célja, hogy megtanuljuk jobban megérezni, hogy testünk mely részén alakult ki izomfeszülés, izomtónus. Az egész test mélyen ellazult állapota azonban elsősorban az idegrendszerre hat megnyugtatólag. Az idegrendszer pedig többek közt a szívműködést, a légzést, a vérnyomást, az emésztést és az anyagcserét kontrollálja.

A progresszív izomlazítás legnagyobb előnye, hogy viszonylag gyorsan és könnyen elsajátítható. Sok más módszerrel szemben már az első gyakorlat után érezhető a pozitív hatás. Aki rendszeresen, célzottan végzi a Jacobson-féle lazítási gyakorlatot, akut stresszhelyzetben is tudatosan képes alkalmazni a módszert.

Tovább

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: NetDoktor
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.