Számos betegség rizikóját csökkenti a D-vitamin

Medipress
megjelent:

Nem (csak) az alma tartja távol az orvost, mint az angol közmondásban, hanem a naponta bevitt D-vitamin. Ezt állítja egy tanulmány, melyben 19 ezer amerikai nő és férfi D-vitamin-szintjét, táplálkozási szokásait és légúti fertőzéseinek arányait vizsgálták.

A D-vitamin a tonhalkonzervben, müzlifélékben, tejben és gyümölcslevekben található meg, továbbá a szervezet napfény hatására maga is képes D-vitamint előállítani. Kalciumot beépítő és csonterősítő hatása régóta jól ismert, de nemrég kiderült, hogy a vastagbélrák és a szklerózis multiplex megelőzésében is szerepet játszik.

Stroke - Sokakat érintő betegség lehet

Decemberben a Kansas Cityben található Középnyugati Kardiológiai Intézet feltárta, hogy a D-vitamin-hiány - amely az amerikai felnőttek felét és minden harmadik gyereket érint -, hajlamosíthat szívrohamra és stroke-ra.

Dr. Adit Ginde, a Coloradói Egyetem Orvosi Karának sürgősségi orvostan docense és munkatársai 1988 és 1994 között gyűjtött adatokat dolgoztak fel, a résztvevők mindegyike 12 év feletti (átlagéletkor 38 év), háromnegyedük fehér volt. Egy kérdőív kitöltését követően mindannyiukat megvizsgálták, majd vérből meghatározták a 25-hidroxi-D-vitamint és arra jutottak, hogy az alacsonynak minősülő 10 nanogram/ml vérszint 40 százalékkal nagyobb kockázatot jelent a felsőlégúti fertőzések szempontjából, mint a normál 30 ng/ml; ez minden életkorra és rasszra igaznak bizonyult.

Az asztmás és COPD-s betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitamin-hiányban, előbbieknél ötszörös, utóbbiaknál kétszeres a fertőzések kockázata.

Összefüggések és következtetések

Ginde arra figyelmeztet, hogy bár még hátravannak a klinikai vizsgálatok, hogy a D-vitamin pótlása csökkenti-e a kockázatot, ám kijelenthetjük, hogy a legtöbb amerikainak nemcsak csontjaik egészsége érdekében, de az immunrendszer támogatására is szüksége van D-vitamin-pótlásra.

Lona Sandon, a Texasi Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának táplálkozástan docense, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint is szoros összefüggés van a D-vitamin és az immunrendszer között.

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának a kialakításáért. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium illetve foszfort visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba.

Sandon szerint a legjobb D-vitamin-forrás a lazac vagy napi három pohár tej. A napozás valamennyire pótolhatja ezeket és mindössze 15 percet elég a napon tölteni.

Télen azonban a legtöbb helyen nincs elég napsütés, így mindenképpen kiegészítésre van szükség. A legtöbb multivitamin-készítmény alkalmas erre a célra.

Medipress

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.