A verejtéktermelés zavarai

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A verejtékmirigyek igen-igen nagy számban vannak jelen az emberi bőrben (négyzetcentiméterenként közel 1000). Legnagyobb számban a hónaljban, a tenyéren és talpon, valamint lágyéktájon és a fejbőrben találhatók.

A téma cikkei

3/1 Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet
3/2 Mire utal az éjszakai izzadás?
3/3 A verejtéktermelés zavarai

Azt gondolhatnánk, jelenlétük felesleges, csak kellemetlenséget okoznak az izzadás, esetleges kellemetlen testszag miatt, pedig feladatuk többrétű és a szervezet számára nélkülözhetetlen!

A verejtékmirigyek ugyanis fontos szerepet játszanak a szervezet hőszabályozásában, salakanyagok kiürítésében valamint az enyhén savas kémhatású verejték termelésével a bőrfertőzések elleni védekezésben is!

A kellemetlen szag okai

Az apokrin mirigyek által termelt váladék ugyanis eredetileg ugyanúgy szagtalan, mint az ekrin mirigyek váladéka, de ha hosszabb ideig a bőrön marad a kiválasztott nedv, akkor azon a területen baktériumok szaporodnak el, elkezdik lebontani a hétköznapi nyelven izzadságként emlegetett váladékot, és a bontási folyamatok során nyeri az el jellegzetes szagát. Különösen gyors ez a folyamat a testhajlatokban, ahonnan nem tud elpárologni a nedvesség. Egyes táplálékok, illetve gyógyszerek, vitaminok is befolyásolják a verejték szagát, ezt próbálják kihasználni pl. amikor kirándulás előtt B-vitamin szedését javasolják a kullancsok elriasztása céljából. A kellemetlen szaggal járó izzadást egyébként idegen néven osmidrosisnak vagy bromidrosisnak nevezik.

A verejtékmirigyek két fajtája: az ekrin és az apokrin mirigy

De nem minden verejtékmirigy egyforma! Két formáját kell elkülönítenünk. Egyik, ami testszerte mindenhol megtalálható, de legnagyobb számban a tenyéren és a talpon van jelen, az ún. ekrin mirigy. Elsősorban idegrendszeri, illetve érzelmi hatásra termel váladékot – ugye senki előtt nem ismeretlen mondjuk a vizsgadrukknak köszönhető nyirkos tenyér?

A mirigyek másik típusa inkább a végbél és nemi szervek környékén, az emlőudvarban illetve a hónaljban fordul elő. Ezek az ún. apokrin mirigyek, melyek hormonális hatásra folyamatosan termelnek váladékot. Fontos tudni azt is, hogy ez utóbbi mirigyek lúgos kémhatású váladékot termelnek, ami nem áll ellen a fertőzéseknek és gyorsan bomlik. Ennek köszönhető, hogy az apokrin mirigyek által termelt váladék és ebből kifolyólag azok a testtájak, ahol ezek nagyobb számban helyezkednek el, megfelelő higiénés szokások nélkül hamar kellemetlen szagot árasztanak.

A verejtékürülés zavarai

Szintén a verejtéktermelés, pontosan a verejtékürülés zavarát okozza a mirigy-kivezetőcsövek elzáródása, az ún. miliária. Ilyenkor apró átlátszó hólyagok jelennek meg a bőrön a mirigykijáratok helyének megfelelően. Lázas betegségben vagy napozás után a leggyakoribb (melegkiütés) és legtöbbször mindenféle kezelés vagy beavatkozás nélkül visszafejlődik.

Ritka, de igen kellemetlen betegség az apokrin verejtékmirigy gyulladása, az úgynevezett hydradenitis. Legtöbbször serdülőkor környékén jelentkezik. Férfiaknál általában a hónaljra vagy a lágyéktájékra lokalizálódik, nőknél a szeméremajkakon, illetve a mell alatti területen gyakori, de előfordul az övnek megfelelő régióban, a tarkón, a végbélnyílás környékén vagy a comb belső felén is.

Akkor alakul ki, ha a verejték valami miatt nem tud távozni, felgyűlik és baktériumokkal befertőződik. A fájdalmas bőr alatti csomó kezelését enyhébb esetben antibiotikumok alkalmazása jelentheti, súlyos esetben a csomó sebészi megnyitása, kimetszése hoz enyhülést. Az elváltozás hajlamos a kiújulásra. Az elzáródás pontos okát egyelőre nem ismerjük. Egyes írásokban feltételezik az alkalmazott dezodorok, stiftek előidéző hatását, de ez a feltételezés máig nem igazolt.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó

Cikkajánló

4 ok, ami miatt szagos lesz a verejték

Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Verejtékezés
A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgása hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés azonban igen kellemetlen lehet, sőt, egyes betegségek is okozhatnak ilyen tünetet. Dr. Boros-Gyevi Márta, esztétikai bőrgyógyász az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.