Halottból vették ki a keresztszalagot

Medipress
megjelent:

Ben Doltis labdarúgás közben rosszul lépett és nagy reccsenés kíséretében kifordult a jobb térde. A vizsgálatok igazolták félelmét: elszakadt az egyik szalag a térdében. Sérült keresztszalagját halott donorból nyert ínnal pótolták.

Térdízület: A térdszalagok funkciói

A térdízület testünk legnagyobb ízülete. A többi ízülethez hasonlóan szalagok stabilizálják. Ezek egyike az elülső keresztszalag. Szakadását általában a hirtelen megállással párosuló csavaró mozgások okozzák. A sérült keresztszalagok helyreállításának egyik módja a szalag pótlása.

Az eddigi technikák a végtag más helyéről vett inakat használtak. Az egyik technika a térdkalács inát, a másik az egyik térdhajlító inát használja fel. „Mindkettő rengeteg hátránnyal jár.” – mondta Dr. Simon Moyes, ortopéd sebész, az új technika kidolgozója. – „Ha a térdkalács inát használjuk, akkor a betegnek komoly fájdalmai lesznek műtét után, illetve a műtéti seb nagy heggel gyógyul.

Ínszalagszakadás

Az ínszalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. A sérülés általában trauma, rossz mozdulat következménye, és a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet. Ínszalagszakadás

Ha a másik technikát használjuk, akkor a térd egyik stabilizátorát áldozzuk fel, és szintén nagy műtét utáni fájdalommal jár.” Amíg a fő szerveket azonnal ki kell venni a halál beállta után, addig egyes szövetek (bőr, szaruhártya, ín, csont, szívbillentyű) 48 óráig biztonságosan eltávolíthatók. Másik előny, hogy nincs kilökődési reakció.

„A felépülési idő rövidebb, kisebb a műtét utáni fájdalom és kisebb a heg.” – mondta Dr. Moyes. Az egyetlen lehetséges komplikáció a vírusfertőzés lehet, de ennek esélye elhanyagolhatóan kicsi. A technika egyelőre csak magán úton érhető el, de Dr. Moyes szerint a jövőben egyre szélesebb körben fog elterjedni. Jelenleg drágább, mint a hagyományos technika, de ha a járulékos tényezőket is figyelembe vesszük (kórházban töltött idő, rövidebb felépülési idő), akkor akár gazdaságosabb is lehet.

A térdsérülésekről

Egészséges tárd anatómia

A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. A térdízületet alkotó részeket különféle szalagok, valamint az ízületi tok köti össze. Sérülési gyakoriság alapján négy szalag a legfontosabb: a két oldalszalag (belső és külső) és a két keresztszalag (elülső és hátulsó). A szalagok, inak, ízületi tok, meniscusok feladata, hogy megakadályozzák a mozgás során az ízületet alkotó csontok kóros mértékű elmozdulását.

A térdsérülésekről bővebben a WEBBetegen

Medipress

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.