Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdet az ország teljes területére a kormány

MTI
megjelent:

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el - ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.

Legkésőbb március 11. éjfélig megtörténik

  • Olaszországból, Dél-Koreából, Kínából és Iránból kizárólag magyar állampolgár léphet be az országba, az innen érkező repülőjáratokat, vonatokat, buszokat leállítják. Az innen hazatérőknél hatósági karantént rendelnek el, nekik két hétig otthon kell maradniuk. Az ezt megszegőket megbüntetik.
  • A lehető leggyorsabban visszaállítják a határellenőrzést a schengeni határokon az Olaszországból hazatérők miatt.
  • Az egyetemeken intézménylátogatási tilalmat rendelnek el csütörtöktől de legkésőbb jövő hétfőtől, át kell állniuk a távoktatásra.
  • Az iskolákat egyelőre nem zárják be, miután jellemzően a gyerekek nem kapják el a vírust. Amennyiben az egészségvédelem indokolja, meglépik ezt is.
  • Az óvodáknak, bölcsődéknek nem ők a fenntartói, azok dönthetnek máshogy is.
  • Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Ez éttermeket, gyárakat, bevásárlóközpontokat nem érint, színházat, mozit viszont igen.
  • A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

A döntések visszavonásig érvényesek - rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.