Életmódváltás: valóban olyan nehéz? Kiderítjük

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Rengeteget hallunk arról, hogy mit kell tennünk egészségünk megőrzése érdekében, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű áttérni a kiegyensúlyozott étrendre és beiktatni az életünkbe a rendszeres testmozgást. A sikeres életmódváltás mégsem lehetetlen, ezt egy olvasónk segítségével be is bizonyítjuk.

A BMI alapján a magyar lakosság több mint fele esik az elhízott és a túlsúlyos kategóriába, ami nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is problémákat okozhat, éppen ezért fontos, hogy időben megszabaduljunk a plusz kilóktól. Hogyan fogjunk hozzá? Mitől lesz sikeres az életmódváltás? Milyen nehézségeket rejt magában? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor egy életmódváltási kísérletre kértük fel egy olvasónkat.

Szilvi (28 éves) szinte 100 százalékban megtestesíti a magyar átlagot: napi 8-10 órát dolgozik, szereti a magyaros ételeket és emellett kevés zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű terméket fogyaszt. A mozgásszegény életmódnak, az étrendnek és enyhe pajzsmirigybetegségének köszönhetően az utóbbi években felkúszott rá némi súlyfelesleg, amit három hónap alatt Dr. Torzsa Péter (orvos), Györki Niké (dietetikus) és Katus Attila (edző) segítségével próbálunk meg lefaragni.

Első lépések

Szilvit egy általános orvosi vizsgálatra és beszélgetésre hívtuk, ahol Dr. Torzsa Péter felmérte a szellemi és fizikai állapotát: először általános szokásairól kérdezte, majd egy hangulati teszt kitöltésére kérte meg, végül a mérési adatok alapján megállapította a túlsúly mértékét, és ennek tükrében meghatározta olvasónk ideális testtömegét.

Szilvi BMI (testtömegindex) értéke jelenleg 27,3, ami enyhe túlsúlyt jelent, ezért az elsődleges cél az, hogy ez az érték 25 alá, ideális esetben 24,2-re csökkenjen (számszerűsítve körülbelül 6-7 kilogrammtól kell megszabadulnia). Ahhoz, hogy mindez egészséges keretek között történjen, dr. Torzsa Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a „fogyási ütem” maximum heti fél kg lehet, így a drasztikus diéta és a hirtelen fogyás helyett, az étrend átalakítására és a rendszeres testmozgás beiktatására van szükség.

Miért kell kezelni az elhízást?
Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak? Miért kell kezelni az elhízást?
A túlsúly következményei

Mennyire kell átalakítani az étrendet?

Kevés zöldség és gyümölcs, húsos fogások, magyaros ételek és napi kétszeri étkezés jellemezte Szilvi étrendjét, ezért Györki Niké dietetikus egyértelműen az étrend és az étkezési szokások átalakítását javasolta, amelynek két legfontosabb pontja:

  • A napi kétszeri, kiadósabb étkezés helyett, öt kisebb étkezést kell beiktatnia, így az étkezéseknél a vércukorszint kevésbé emelkedik és a gyomrát is kevésbé terheli.

  • A rögtönzött táplálkozási napló felállítása után kiderült, hogy Szilvi kevesebbet eszik a kelleténél, ami szintén befolyásolhatja a testsúlyingadozást (ha az alapanyagcserénél alacsonyabb a kalóriabevitel, lassul az anyagcsere, ami szintén hízást eredményezhet!), ezért figyelnie kell a megfelelő mennyiségű tápanyagbevitelre is.

Györki Niké a sanyargató fogyókúra helyett a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra (több zöldség, gyümölcs, leves, teljes kiőrlésű pékáru) hívta fel a figyelmet, éppen ezért az ételek teljes mértékű kiiktatása szóba sem került, azonban a fogások elkészítési módjára (habarás, rántás helyett inkább sütőzacskó, római tál, sóágyon sütés) figyelni kell.

Rendszeres testmozgás, de hogyan?

A táplálkozási tanácsadás után a rendszeres testmozgás fontosságáról és helyes kivitelezéséről Katus Attila beszélt. Heti háromszor 30-40 perc mozgást javasolt Szilvinek és egy edzéstervet is összeállított neki a sikeres testsúlycsökkentéshez, sőt egy másfél órás rögtönzött edzés keretében azt is megmutatta olvasónknak, hogy milyen gyakorlatok várnak majd rá a következő három hónapban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sportolást minden esetben bemelegítéssel kezdje és nyújtással fejezze be, s a kettő közötti időt ún. rezisztencia edzéssel, majd kardió edzéssel töltse el.

Hogyan tovább?

Szilvi rengeteg új információt kapott az életmódváltással kapcsolatban, de továbbra is lelkes és bizakodó:

„Jól éreztem magam, nagyon kedves és segítőkész szakemberek láttak el tanácsokkal. Úgy gondolom, minden segítséget megkaptam ahhoz, hogy sikeres legyen az életmódváltásom, a többi már csak rajtam múlik... Szerintem az étrend betartása lesz a legnehezebb, részben azért, mert az egészséges/light termékeknek magasabb az ára, részben pedig azért, mert olyan újdonságokat is javasolt a dietetikus, amiket eddig még nem próbáltam (pl. bulgur, kuszkusz), de mindennek fogok adni egy esélyt, kipróbálom, hátha megtetszik majd valami. A rendszeres testmozgás beiktatása szerintem könnyebben fog menni, mert korábban sportoltam, csak az utóbbi időben maradt ez el. Nagy segítség lesz, hogy a párom édesanyja is kedvet kapott a testmozgáshoz, így együtt fogunk edzésekre járni.

Alapvetően annak is örülni fogok, ha ismét rendszeresen fogok mozogni és jobban odafigyelek majd az étkezésre, de természetesen megpróbálok mindent megtenni azért, hogy elérjem az ideális testsúlyomat.”

Az eredmény
Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Sándor Judit, újságíró

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.