Nehezen megy a munka? Ezért kell mozogni!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Nem titok, hogy a testmozgás pozitív hatása nem kizárólag a test formássá válásában jelentkezik. A rendszeres testmozgást végzőkre a megnövekedett energiaszint, a nagyobb önbizalom és a pozitívabb életszemlélet jellemző. A testmozgás pozitív hatásai emellett a munkára is kihatnak. Bár nehéz számszerűsíteni, a szakemberek szerint mindezt megingathatatlan bizonyítékok bősége támasztja alá.

A testmozgás amellett, hogy fokozza a mentális teljesítményt, javítja az időbeosztással kapcsolatos képességeket, így a határidők betartását. Egy 2005-ös tanulmány szerint a testedzés mintegy 15 százalékos teljesítménynövekedést eredményez, mivel az edzés utáni fokozott véráramlás optimális feltételeket biztosít a fókuszált gondolkodást igénylő feladatok elvégzéséhez.

Érzelmi hatások

Mindannyian tudjuk, hogy a hangulatunk befolyásolja a munkateljesítményt. A testmozgás egyfajta elixírként hat, és akik rendszeresen mozognak, számos érzelmi pozitív hatásról számolnak be: toleránsabbak, higgadtabbak, a moráljuk fokozott, míg a szorongás, depresszió és hangulatingadozások mértéke csökken náluk. Emellett sokkal produktívabbnak és elégedettebbnek érzik magukat egy nap végén, mint azok a munkatársaik, akik nem mozognak.

Egyéb hatások

Bár ellentmondásosnak tűnhet, de a testmozgás több energiát ad a munkahelyen, és segít elkerülni az ebéd utáni leeresztést. Ezen kívül potenciálisan fokozza a csapatmunkára való képességünket, ami a produktivitás lényeges eleme. Egy kutatás szerint a rendszeres testmozgást végzők kevésbé valószínű, hogy elveszítik a türelmüket a többiekkel szemben, emellett 25 százalékkal kevesebb tervezetlen szünetet tartanak, és 22 százalékkal kevesebbet hiányoznak, mint nem sportoló munkatársaik. A rendszeresen mozgók körében emellett 17 százalékkal kevesebb a munkahelyi baleset is.

A rendszeres testmozgás segíti a neuronok növekedését és erősíti az agy sejtjei közötti kapcsolatokat, emellett védi a neuronokat az öregedés során fellépő, szellemi hanyatlást okozó változásoktól.

A kutatások szerint bárminemű rendszeres mozgás (a jógától a csapatsportokig a nordic walkingon át) érezteti a fent említett pozitív hatásokat, ám az olyan sportok, melyek a test mellett az agyat is megmozgatják (pl. műkorcsolya, sziklamászás, stb.) sokkal jobban optimalizálják az agyi funkciókat.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; healthyliving.azcentral.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.