Vizek és üdítőitalok - Ezeket rosszul tudta

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságát. Egészségünk megőrzésében, a betegségek meggyógyításában kiemelt szerepe van szervezetünk kiegyensúlyozott vízháztartásának.

Folyadékpótlás kisgyermekkorban
A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

Folyadékpótlás kisgyermekkorban

Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot a nap folyamán, a szomjúság (éhség) mellett komolyabb élettani zavarok is jelentkezhetnek. Szervezetünk számára a legoptimálisabb, ha nagyrészt ivóvízzel fedezzük a szükségletet, viszont üdítőitalokkal, teákkal, limonádékkal változatosabbá tehetjük az ivást. Néhány tény és tévhit, amely a folyadékfogyasztással kapcsolatban kering a köztudatban:

1. Naponta 4-5 liter vizet kell mindenkinek meginni – tévhit. Az italfogyasztás – úgy, mint az ételfogyasztás – nem általánosítható mindenkire egységesen. A folyadékigényt több tényező is befolyásolja, például az életkor, a nem, a testtömeg, a testmozgás, a munkavégzés nehézsége, valamint a környezeti tényezők (például a hőmérséklet) is hatással vannak ránk. Egy egészséges felnőtt számára az ajánlott napi folyadékszükséglet 22-38 ml/testtömegkilogramm között van. Például egy középkorú, közepes fizikai munkát végző, 80 kg testtömegű férfinak 2800 ml (11 pohár) folyadékra van szüksége naponta. Magas hőmérsékleti körülmények között ez a mennyiség emelendő.

A vízháztartás egyensúlya - a megfelelő hidratáció fontossága
Mi történik a folyadék és elektrolit háztartás zavara esetén? Miért fontos a megfelelő hidratáció?

A vízháztartás egyensúlya - a megfelelő hidratáció fontossága

2. Az ásványvíz túl sok ásványi anyagot tartalmaz, ezért inkább váltogatva iszok több fajtát – tévhit. Az ásványvizek magas ásványi sótartalma nincs akkora hatással szervezetünkre, hogy bármiféle túladagolás jelentkezne tőle. Ezek a mennyiségek elhanyagolhatóak, nem fedezik a napi ásványi anyag-szükségletünket, tehát az sem baj, ha ragaszkodunk egy fajtához.

3. Csapvíz vagy ásványvíz? – Mindkettő. A legjobb megoldás, ha a csapvizet fogyasztjuk, hiszen nagyon szigorú, ellenőrzött minőségi követelményeknek kell megfelelnie, semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár a fogyasztása. Néhány városi vízvezetékből azonban előfordulhat, hogy kellemetlen illatú vagy ízű víz folyik ki, segíthet, ha alaposan kiengedjük a csapot, mielőtt megtöltjük a poharat. Ha így sem szeretjük a csapvizet, akkor inkább válasszunk a boltok ásványvizes polcairól.

4. Jobb a szénsavmentes, „csendes” víz, mint a szénsavas – tévhit. Ha valaki jobban szereti a széndioxiddal dúsított termékeket (szénsavas ásványvíz, szódavíz), nyugodtan fogyaszthatja őket, különösebb problémát nem okoznak. Az érzékenyebbek, egyes bélbetegségben szenvedők azonban inkább kerüljék, mert fokozhatják a panaszaikat.

5. Az üdítőitalokkal, gyümölcslevekkel, teákkal, limonádékkal változatosabbá tehető a folyadékfogyasztás – tény. A különböző, elsősorban édesítőszerrel édesített üdítőitalokat és teákat is ihatjuk, ha szomjasak vagyunk. Ezáltal nemcsak változatosabbá tehető az italfogyasztás, hanem könnyebben is megisszuk a naponta számunkra szükséges mennyiséget. Ne száműzzük ezeket az italokat a napjainkból, mindössze figyeljünk oda azok esetleges energiatartalmára, vagy pedig válasszunk cukor- és kalóriamentes, „light” termékeket. Teánkat, limonádénkat édesíthetjük természetes, energiamentes édesítőszerrel, a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek pedig folyadéktartalmuk mellett magas beltartalmi értékükkel is segítenek minket egészségesen tartani.

6. Megiszok naponta 3-4 csésze kávét, 1-2 pohár „rövidet”, ezzel máris sokat tettem hidratáltságom érdekében – tévhit. A kávé és az alkohol vízhajtó hatása révén nem alkalmas arra, hogy segítségükkel fedezzük a napi folyadékszükségletünket. A kávé mellé mindig igyunk 2-3 dl vizet is, az alkoholfogyasztást pedig lehetőleg korlátozzuk le napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztására.

A legfontosabb, hogy legyen az, amit fogyasztunk ivóvíz, gyümölcslé, üdítőital vagy tea, mindenképpen figyeljünk oda szervezetünk hidratáltságára, lássuk el megfelelő mennyiségű folyadékkal. Meglátjuk, hogy testünk meghálálja szebb bőrrel, könnyebb emésztéssel, egészségesebb élettel.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember


Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.