Hogyan fogyhatnék, ha ülőmunkát végzek? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Petke Zsolt - WEBBeteg
frissítve:

Mozgásszegény életmódot folytatok, ülőmunkát végzek. Sajnos egyre túlsúlyosabb vagyok. Tudna tanácsolni valamit, ami elősegítené a fogyásomat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Tisztelt Kérdező!

Két megoldásban gondolkodhatunk alapvetően: vagy kevesebb kalóriát visz be a táplálék útján, mint amit 24 órán belül eléget, ez lenne a passzív megoldás, az aktív pedig, hogy elkezd mozogni, akkor pedig várhatóan az "égetés" meghaladja majd az akár magasabb kalóriabevitelt.

Első esetben - a nyári hónapokra tekintettel - elsősorban az étrend könnyed átalakítását javasolnám, helyezze előnybe a zöldségeket és a gyümölcsöket, hagyja ki a cukrot meg pl. a liszttel készülő ennivalókat. Naponta legalább 5-6 alkalommal vigyen be táplálékot, minél kisebb adagokban. És igyon sok szénsavmentes vizet, napi 3-4 litert legalább. A második megoldás a rendszeres mozgás lenne, mozgás, itt elsősorban a rendszeresség és az egyenletes, de nem rendkívüli megterhelés fokozatos bevezetése lenne a cél. Pl. napi fél-egy óra séta, amiből pár hét után lehetne kocogás, majd futás is, gyakori pihenésekkel, ha szükséges.

Nagyon fontos mindkét lehetőség esetén, hogy örömöt okozó foglalkozássá váljon lassan, ne egy kínkeserves megterhelésként élje meg, ezért nagyon fontos, hogy olyan megoldást/megoldásokat válasszon, amelyek az Ön számára "testhezállóak".

Edzésterv otthonra ülőmunkát végzőknek

Azok, akik egész nap folyamatosan ülnek a munkájuk miatt, jelentős terhelésnek teszik ki a hátizmaikat, nyakcsigolyáikat, valamint egész gerincoszlopukat. Edzésterv otthonra ülőmunkát végzőknek

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Petke Zsolt

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.