A neuropátia szűrése

szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
frissítve:

Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).

Arra is vannak meggyőző adatok, hogy már a cukorbetegség előszobájaként ismert úgynevezett csökkent glukóztolerancia (IGT=impaired glucose tolerance) stádiumában is lehet számítani neuropátiára utaló eltérésekre, vagyis akkor, amikor manifeszt diabétesz még nem diagnosztizálható (2). Az 1-es típusú diabétesz esetében panaszok, illetve klinikai tünetek a betegség felismerésekor még nincsenek, azok általában a későbbi évek során jelentkeznek, azonban megfelelő érzékeny vizsgálómódszerekkel egészen fiatal korban, akár gyermek-serdülőkorú diabéteszesekben is kimutathatóak (3).

Fontos a korai felismerés

Az idegrendszer károsodása érintheti a szomatikus vagy más néven perifériás idegrendszert és a vegetatív vagy más néven autonóm idegrendszert. A perifériás rendszer zavara (perifériás neuropátia) az érző és/vagy mozgató idegek működési eltéréseiben (érzészavarok, érzéskiesés, fájdalom, izomműködési zavarok stb.) nyilvánul meg, míg az autonóm funkciók károsodása (autonóm neuropátia) egyes szervek működésében (szív- érrendszer, gyomor- bélrendszer, vizeletelválasztó rendszer, verejtékelválasztás, hipoglikémia megérzés) okoznak zavarokat (1).

A perifériás neuropátia egyik legsúlyosabb következménye a végtagamputációhoz vezető diabéteszes láb szindróma, az autonóm neuropátia pedig a betegek halálozásának növekedését eredményezi (4, 5). Mindezek alapján nem lehet kétséges, hogy a neuropátia korai felismerése, a betegek ilyen irányú szűrése kiemelkedő fontosságú.

A szűrés a cukorbeteg-gondozás nem megkerülhető eleme

Az alapvető diagnosztikai módszereket háziorvosi rendelőben is el lehet végezni. A betegek alapos kikérdezésével, fizikális vizsgálattal a panaszok és tünetek az esetek jelentős részében útbaigazítanak. Célzott vizsgálatokra (pl. kalibrált hangvilla, vagy monofilamentum teszt) a diabetológiai szakellátóhelyeken/gondozókban van lehetőség, mely a főváros számos intézményében és rendelőjében, valamint a megyeszékhelyeken és nagyobb városokban elérhető (6).

A diabéteszgondozókban dolgozó szakemberek feladata a bonyolultabb, differenciáldiagnosztikai nehézségeket jelentő eseteket a neuropátiával célzottan foglalkozó centrumokba vagy fekvőbeteg intézménybe irányítani a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés beállítása érdekében. Ezekben a központokban speciális eszközös vizsgálatokra (pl. Neurométer, Q-sense, Ewing-féle reflextesztek, neurofiziológia stb.) van lehetőség, melyek igen korai és még visszafordítható eltéréseket is képesek kimutatni (6). Mindezek alapján a betegek elemi érdeke, hogy rendszeresen vegyék igénybe a neuropátia korai felismerésére alkalmas hazai szűrőhálózatot a háziorvostól a diabétesz gondozón át a speciális centrumok rendszeres felkeresésével.

Tovább A diabéteszes neuropátia

Forrás

1. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.

2. Putz Zs, Kempler P, Jermendy Gy: Diabetesspecifikus szövődmények praediabetesben. Orv Hetil 2009; 150: 2139-2145.

3. Barkai L, Kempler P, Vámosi I, Lukács K, Marton A, Keresztes K: Peripheral sensory nerve dysfunction in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus. Diabetic Med 1998; 15: 228-233.

4. Elliot J et al.: Large-fiber dysfunction in diabetic peripheral neuropathy is predicted by cardiovascular risk factors.Diabetes Care 2009; 32: 1896-1900

5. Ziegler D.: Diabetic cardiovascular autonomic neuropathy: prognosis, diagnosis and treatment.Diabetes Metab Rev 1994; 10: 339-383

6. Magyar Diabetes Társaság honlapja. Utolsó megtekintés dátuma: 2019. 08. 01.

(Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület, Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.01. PP-CNS-HUN-0041

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.