A neuropátia diagnosztikája

szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
megjelent:

Cukorbetegségben az idegrendszer károsodása kiterjedhet a szomatikus (testi) és az autonóm (vegetatív) idegrendszerre. A két rendszer károsodása más és más panaszokkal és tünetekkel jelentkezik, így a kimutatásukra alkalmas vizsgálómódszerek is különbözőek.

Az alapvető diagnosztikai eljárásokat és módszereket a rutin, általános orvosi vizsgálat keretein belül a háziorvosi vagy a diabetológiai rendelésen is el lehet végezni. Ezek az eljárások a beteg alapos kikérdezésével, részletes kórelőzmény felvétellel kezdődnek, mely során az esetleges panaszok és tünetek iránymutatóak lehetnek.

Ez egy nemzetközileg validált fájdalomértékelő kérdőív, melynek kitöltése a háziorvosi rendelőben is elvégezhető, és amely lehetőséget ad a neuropátiás fájdalom szűrő jellegű felmérésére, megítélésére. Egy bizonyos pontszám elérése esetén a neuropátiás fájdalom több mint 90%-os valószínűséggel fennáll és ebben az esetben diabetológus specialistához szükséges fordulni (1).

A korai diagnosztika fontos eleme a betegek önmegfigyelése, önvizsgálata

A láb rendszeres vizsgálatát a betegek saját maguk elvégezhetik és így a kisebb, fájdalmatlan sérülések, fekélyek észrevehetőek. Ugyancsak fontos a szokatlan érzések (zsibbadás, bizsergés, hangyamászás érzés, fokozott fájdalomérzés stb.) vagy például az érzéscsökkenések (hő-, fájdalomérzés kiesése, fájdalmatlan sérülések stb.) korai felismerése és a kezelőorvos számára történő jelzése (2). A részletes orvosi és neurológiai vizsgálat során az érzészavarok (hypesthesia) és a reflexkiesések vizsgálata elsőrendű fontosságú (3).

A szomatikus idegrendszer károsodásának leggyakoribb formája a perifériás, distalis típusú, sensoros vagy sensomotoros polyneuropathia, melynek megállapítását segíti a vibrációérzés csökkenésének azonosítása kalibrált hangvilla segítségével. A hazai gyakorlatban az úgynevezett Rydel–Seiffer-féle hangvilla használatos, amellyel a vibrációérzés (mélyérzés) zavara könnyen detektálható. A kalibrált hangvilla teszt során a láb vibrációérzetét vizsgálják, méghozzá úgy, hogy a villát rezgésbe hozzák, majd a lábra helyezik. A páciensnek szólnia kell, amikor már nem érzi a rezgést és amennyiben ez egy bizonyos érték alá csökken, úgy fennáll a neuropátia, mivel ez csökkent vibrációérzetet jelez.

A gondozási gyakorlatban további, egyszerű vizsgáló módszert jelent az úgynevezett Semmes–Weinstein-féle monofilamentum használata, amelynek segítségével a talpak területén a protektív érzés könnyen vizsgálható. A teszt a talpi fekély szempontjából magas kockázatú betegek azonosítására szolgál. Ekkor egy speciális nylonszálat helyeznek a talp különböző részeire, melyet jó esetben a páciens érez. Amennyiben nem érzi, úgy csökkent fájdalomérzetről van szó, ami előrejelzi a talpi fekély megjelenését. Hasonlóan használható a csökkent fájdalomérzet kimutatására az egyszer használatos eszköz, az úgynevezett Neurotip alkalmazása. A hőérzet károsodás kimutatására alkalmas a Tip Therm próba, mely a hideg-meleg érzet károsodásának mértékéről ad információt. Az eszköz egyik fele fém, a másik műanyag.

Normál esetben az illető különbséget tud tenni a kettő között, mivel a fémet hidegebbnek, az utóbbit melegebbnek érzi. Idegi károsodás esetén a beteg nem tud különbséget tenni a kettő között.Az autonóm neuropátia jelenléte viszonylag egyszerű módszerrel az úgynevezett Neuropad teszttel vizsgálható, mely a talpra helyezett tesztcsík elszíneződése alapján képes korai stádiumban kimutatni a verejtékmirigyek kóros működését. (2, 4).

Miután a polyneuropathia diabetica alapvető jelentőségű a diabéteszes láb szindróma kialakulásában, a diabétesz felismerésekor, illetve a beteg első megjelenésekor a teljes körű fizikális vizsgálathoz hozzátartozik a láb vizsgálata (talp, deformitások, gombásodás, neuropátia ellenőrzése, perifériás artériák tapintása), amely a gondozás során legalább évente egy alkalommal megismétlendő (5).

Speciális diagnosztikai módszerek

A neuropátia pontosabb kórismézése és differenciáldiagnosztikája céljából speciális eszközös vizsgálatokra is szükség lehet, melyeket az úgynevezett Neuropathia centrumokban lehet elvégezni (5). Ilyen lehetőségek a perifériás szomatikus rendszer vizsgálatára az úgynevezett kvantitatív szenzoros tesztek (Neurométer, Medoc készülék, Q-sense) melyek a különféle vastagságú és funkciójú érző idegrostok ingerlésével azok elkülönített vizsgálatára alkalmasak.

Az autonóm neuropathia finom diagnosztikájára a cardiovasculáris reflextesztek vizsgálata ad lehetőséget, melyek a különböző stimulusok hatására bekövetkező szívfrekvencia és vérnyomásváltozásokat mérik számítógépes kiértékelés segítségével. Még specifikusabb és eszközigényesebb vizsgálatok az úgynevezett elektrofiziológiai módszerek, melyek a különböző idegrostok vezetési sebességét mérik és ezáltal állapítják meg a károsodás fennállását. Utóbbiak elvégzésére csak bizonyos neurofiziológiai laboratóriumokban van lehetőség.

Tovább Élet diabéteszes neuropátiával

Forrás

1. Freynhagen R, Tölle TR, Gockel U, Baron R: The painDETECT project – far more than a screening tool on neuropathic pain, Current Medical Research and Opinion, 2016; 32: 1033-1057

2. Putz Zs. és mtsai: A distalis típusú, sensoros neuropathia diagnosztikája a diabetológiai gyakorlatban. Diabetologia Hungarica 2008; 16: 157-164

3. Boulton et al.: Guidelines for the diagnosis and outpatient management of diabetic peripheral neuropathy. Diabetic Med 1998; 15: 508-514

4. Meijer JWG et al.: Back to basics in diagnosing diabetic polyneuropathy with the tuning fork! Diabetes Care 2005; 28: 2201-2205.

5. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.

(Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület, Tel.: 06-1-488-3700

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.06., PP-CNS-HUN-0039

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.