A neuropátiára utaló korai jelek és tünetek

Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi
tanár, diabetológus

Cukorbetegség során az idegrendszer károsodása kiterjedhet az érzőidegekre, a mozgatóidegekre és a vegetatív idegrendszerre. Mindhárom terület károsodása sajátos tünetekkel jár, melyek megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek, vagy legalább a neuropátia gyanúját felvethetik (1).

Leggyakoribb az érző idegek működészavara (szenzoros neuropátia), mely leginkább szimmetrikus formában és döntően az alsó végtagokon megjelenő érzészavarok formájában észlelhető. Ez azt jelenti, hogy a bal és a jobb oldal tünetei közel azonos mértékűek és elsősorban a lábakra terjednek ki (úgynevezett distális szimmetrikus szenzoros neuropátia).

Az érzészavarok két formában jelentkezhetnek: a normális, élettani érzetek csökkenése vagy megszűnése, és kóros érzetek megjelenése (2). Ez jelenti a „neuropátia paradoxonát”, vagyis azt, hogy a védő fájdalomérző működések megszűnhetnek (akkor sem fáj, ha kellene), másrészt túlzott mértékű, kóros fájdalmak jelenhetnek meg (akkor is fáj, ha nem kellene), akár egyazon betegben is.

A normális, élettani érzőfunkció csökkenése következtében a fájdalom-, hő-, tapintás- és helyzetérzés zavarára kell számítani, melynek eredményeként a beteg nem vesz tudomást az alsó végtagot érő kisebb-nagyobb traumákról, döntően nyomás okozta sérülésekről. Ennek eredményeként korai tünetként kisebb fájdalmatlan sérülések jelenhetnek meg, melyek később súlyosabb és kiterjedtebb talpi fekélyek formáját ölthetik és a diabéteszes láb előfutáraként értékelendők (3, 4).

A panaszok jellemzően éjjel jelentkeznek

A kóros érzetek megjelenése során korai tünetként a bizsergés, zsibbadás, „hangyamászásra” emlékeztető fonák érzések a legismertebbek. Ezek az érzések harisnya-kesztyűszerűen terjednek ki a végtagok törzstől távoli (distális) részein az ujjakon, lábakon és kezeken (szimmetrikusan). Jellemző a panaszoknak nyugalomban és éjszaka történő jelentkezése, de az is gyakori, hogy enyhe, normálisan fájdalmatlan inger (pl. meleg vagy nyomás) fájdalmat vált ki. Az érintett diabéteszes betegek sokszor éjszaka nem képesek elviselni a takaró érintését. Nem ritka a láb kifejezett égő, szúró, nyilalló, hasogató vagy görcsös fájdalma, mely járáskor jellemzően enyhül (3, 4).

A mozgató idegek károsodása és annak következményei kevésbé köztudottak, azonban egyes vizsgálatok szerint egészen korai jeleket eredményezhetnek (5). Az izmokat ellátó mozgatóidegek károsodása jellemzően a kisizmok (kéz, láb) sorvadásával, tónusának megváltozásával jár és például előfutára lehet az alsó végtagon az úgynevezett kalapácsujj és más lábdeformitások kialakulásának, a felső végtagon pedig a kéz funkciójának romlásához vezethet (2).

A vegetatív idegek károsodása számos szervrendszer működési zavarát okozza, melyek közül a szív-érrendszer vonatkozásában korai jel a nyugalomban észlelhető szapora szívműködés és a felállásra bekövetkező ájulásszerű rosszullétet okozó vérnyomásesés. A gyomor- és bélrendszer érintettségére utal a székletürítés megváltozása (hasmenés, székrekedés), a húgy-ivarszervek zavarára a vizeletürítés eltérései (húgyhólyag elégtelen kiürülése, fertőzések) és a szexuális funkciók zavara (impotencia), de ismertek a verejtékelválasztás rendellenességei (izzadékonyság vagy bőrszárazság) és a vércukor csökkenésére figyelmeztető jelek és tünetek kiesése eredményeként bekövetkező súlyos, eszméletvesztéses hipoglikémiák megjelenése (6, 7, 8).

Olvasson tovább! A diabéteszes neuropátia típusai

Forrás

1. Jermendy Gy és mtsai: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60 o.

2. Hermányi és mtsai: A somaticus neuropathia típusai, klinikai képe és diagnosztikája. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 35-68 o.

3. Baron R: Peripheral neuropathic pain: from mechanisms to symptoms. Clin J Pain. 2000; 16: S12-S20.

4. Merskey H et al (Eds): Descriptions of Chronic Pain Syndromes and Definitions of Pain Terms. In: Classification of Chronic Pain 1994, 209-212.

5. Greeman et al: Foot small muscle atrophy is present before the detection of clinical neuropathy. Diabetes Care 2005; 28: 1425-1430.

6. Jermendy Gy és mtsai: Cardiovasculáris autonóm neuropathia klinikai képe, diagnosztikája. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 69-130 o.

7. Izbéki F és mtsai: Gastrointestinális autonóm neuropathia klinikai képe, diagnosztikája és terápiája. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 131-150 o.

8. Ferencz V és mtsai: Az autonóm neuropathia egyéb klinikai manifesztációi. In: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban. Kempler P, Várkonyi T (Szerk). Zafír Press, Budapest. 2012, 151-198 o.

(Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület, Tel.: +36-1-488-3700, www.pfizer.hu

Anyag lezárásának dátuma: 2019.07.08., PP-CNS-HUN-0038

Módosítva: 2019.09.16 13:03, Megjelenés: 2019.08.08 13:03

CIKKAJÁNLÓ

 2019-nCoV és influenza

2019-nCoV és influenza

Miben hasonlít és miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

Rendszeres önellenőrzés

Rendszeres önellenőrzés

Tudjon meg többet a diabétesz menedzselésről és az akciós termékekről. (x)

Szívügyünk a diabétesz

Szívügyünk a diabétesz

Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?

A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei...

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje-...

A nem kezelt neuropátia következményei...

Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása...

Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét...

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es...

Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia...

Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál...

A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei...

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz....

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése,...

6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére...

Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár....

Diabéteszes neuropátia - áttekintés

A cukorbetegség kis ereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Diabétesz rizikó teszt

Diabétesz rizikó teszt