A gasztroparézis kezelése

Dr. Felszeghy Enikő
szerző: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

Étrendváltoztatással egyensúlyban lehet tartani a gasztroparézist

Az étkezési szokások megváltoztatása segíthet a gasztroparézist egyensúlyban tartani. Az orvos és a dietetikus javaslatára célszerűbb hat kis étkezést elfogyasztani, mint három nagyot. Ha kisebb mennyiségű táplálék jut a gyomorba, minden alkalommal, amikor étkeznek, a gyomor nem lesz túltelített. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy folyékony vagy pépes diétát írnak elő a betegeknek. Az orvos javaslatára érdemes kerülni a magas zsír- vagy rosttartalmú ételeket. A zsír természetes módon lassítja az emésztést – ez az a probléma, amire nincs gasztroparézis esetén szükség – a rostokat pedig nehéz megemészteni. Néhány nagy rosttartalmú táplálék, mint például a narancs vagy a brokkoli olyan anyagokat tartalmaz, amit nem lehet megemészteni. Ezen táplálékok elkerülése mindenképpen indokolt, mert ezek gyomorürülése lassú és hajlamosítanak bezoárképződésre.

Ez a cikk is érdekelheti Az emésztőrendszeri autonóm neuropátia

Táplálószondát alkalmaznak a gasztroparézis súlyosabb eseteiben

Ha a folyékony vagy pépes diéta sem megfelelő, szóba jöhet műtéti megoldás, táplálószonda behelyezésére. A jejunostoma a has falán át bevezetett kis cső, amit a vékonybélbe juttatnak. A táplálószonda megkerüli a gyomrot és lehetőséget biztosít, hogy a táplálékok és a gyógyszerek közvetlenül a vékonybelekbe jussanak. Ezek a táplálékok már előemésztettek és ezután közvetlenül a véráramba kerülhetnek. Emellett speciális folyadékdiétát alkalmaznak, ami a tápláló szonda mellett lehetséges. A jejunostoma felhelyezésére csak akkor kerül sor, ha a gasztroparézis súlyos, vagy ha a vércukorszintek ingadozásának kivédése más módon nem megoldható, diabéteszes betegek esetén.

Ez a cikk is érdekelheti Mi történik, ha leesik a cukrunk?

A parenterális táplálás átmeneti megoldás

Parenterális táplálásról akkor beszélünk, ha a tápanyagok közvetlenül a véráramba jutnak, kikerülve az emésztőrendszert. Ebben az esetben mellkasi vénába helyezett kanülön keresztül biztosítanak utat a tápanyagok és gyógyszerek bejuttatásához. Ehhez a nyitható vénás kanülhöz csatlakoztatják ezután azt a palackot, ami a folyékony tápanyagokat és a gyógyszereket tartalmazza. A vénán át a gyógyszereket és a folyadék a véráramba jut. Ez a megoldás a jejunostoma alternatíváját jelenti, és általában átmeneti megoldást jelent a gasztroparézis legsúlyosabb szakaszában. A parenterális táplálást csak akkor alkalmazzák, ha súlyos gasztroparézis áll fenn és más megoldással nem lehet segíteni az állapot javulását.

Ez a cikk is érdekelheti Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Gasztrikus elektromos stimuláció segít uralni a hányingert és a hányást

A téma cikkei

3/1 A gasztroparézis tünetei
3/2 A gasztroparézis kialakulásának okai
3/3 A gasztroparézis kezelése

A gasztrikus neurostimulátor egy sebészetileg beültetett elemvezérelt műszer, ami enyhe elektromos impulzusok által segít a gasztroparézis miatt kialakult hányinger és hányás legyőzésében. Abban az esetben alkalmazzák, ha gyógyszeres kezeléssel nem lehet uralni a hányingert és hányást.

Mi a teendő diabéteszes gasztroparézis esetén?

A diabéteszes gasztroparézis esetén az elsődleges kezelési cél, hogy a gyomor ürülésének fokozásával elérjük a vércukorszintek egyensúlyban tarthatóságát. A kezelés magában foglalja a diétás változtatásokat, az inzulint, a szájon át történő gyógyszeres kezelést és súlyos esetekben a szondatáplálást vagy a teljes parenterális táplálást.

Az orvosa több kis étkezést (napi hatszori) fog javasolni, diétás változtatásként, hogy a lehető legjobb vércukorszintek mellett lehessen Önnél elvégezni a gasztroparézis diagnózisához szükséges teszteket. Bizonyos esetekben az orvos vagy a dietetikus javaslatára folyékony vagy pürés táplálékot kell fogyasztani, mindaddig, míg a vércukorértékek stabilizálódnak vagy a tünetek javulnak. A folyékony táplálékok mindazt a tápanyagot tartalmazzák, amit a szilárd ételek, de gyorsabban és egyszerűbben képesek áthaladni a gyomron.

Inzulin adása a vércukorszint egyensúlyban tartására

Gasztroparézis esetén az ételek lassabban és előre nem meghatározható időben mozognak a tápcsatornában. A vércukorszintek egyensúlyban tartásához emiatt többször kell kisebb inzulin adagokat adni vagy gyakrabban kell változtatni a beadott inzulin minőségét. Hasznos, hogy ha étkezés után adják be az inzulint a szokásos étkezés előtt beadott inzulinadagokkal ellentétben. Étkezések után is érdemes gyakrabban vércukorszintet mérni, és inzulint adni, ha ez szükségessé válik. Mindehhez a kezelőorvos tud hasznos tanácsokkal szolgálni.

Tovább Az inzulinok típusai és felszívódásuk

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus, DRportal szakértő

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.