Diabéteszes neuropátia: Önsegítő technikák

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Orvosa segíthet azonosítani az Ön neuropátiás fájdalmát, illetve az elérhető legjobb terápiát fogja javasolni, ám mindemellett számos olyan dolog is van, amit Ön tehet annak érdekében, hogy vigyázzon egészségére és kezelje fájdalmát.

A téma cikkei

8/1 A diabéteszes neuropátia
8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

A neuropátiával való együttélés általában hosszú távú, annak ellenére, hogy bizonyos neuropátiás fájdalmak kezelés hatására javulhatnak, ám az is hónapokig, évekig tarthat. Más idegi fájdalmak ugyanolyanok maradnak, vagy az évek múlásával egyre rosszabbodnak, míg olyan is van, ami visszafordíthatatlan.

Mi okozza az idegi fájdalmat?

A neuropátiás fájdalmat idegkárosodás okozza. Leggyakrabban ezt cukorbetegség, gyógyszer vagy kemoterápia mellékhatás, esetleg sérülés okozza.

A sérült idegek nagyobb valószínűséggel küldenek fájdalomjelet, még akkor is, ha nincs ok a fájdalomra. Emellett növelik az olyan súlyosabb problémák kockázatát, mint a lábfertőzések.

Az idegi fájdalom teljes, pontos oka ma még nem ismert, ám ma már számos módon tudják kezelni az abban szenvedő betegeket. Mindemellett a betegek többsége a kezelések ellenére érez fájdalmat. Ha Ön is közéjük tartozik, akárcsak a betegek többsége, bizonyára a hagyományos orvoslás mellett az alternatív gyógyászatot is kipróbálta a fájdalom csillapítására.

Önsegítő stratégiák az idegi fájdalom kezelésére

6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától. Diétatippek

Számos módszer áll az Ön rendelkezésére is annak érdekében, hogy megelőzze a súlyosabb problémák kialakulását, illetve védje általános egészségi állapotát.

Tartsa kézben cukorbetegségét! Ha Ön cukorbeteg, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét. A diabéteszes neuropátia legjobb kezelése, ha a vércukorszintje a normál tartományban van.

Sétáljon! A testgyakorlat természetes fájdalomcsillapító hatású, mivel endorfint szabadít fel az agyban. Emellett javítja a vérkeringést az idegekben és a lábakban, ami a láb ereinek tartós tágulatát eredményezheti, ez pedig segíti a sérült idegek gyógyulását. Szokjon rá a napi sétára, melynek idejét és tempóját növelje fokozatosan!

Kényeztesse a lábait! Ha az idegi fájdalom a lábait érinti, itt az idő, hogy a megfelelő lábápolásra összpontosítson. Az idegi fájdalom általában károsodott érzékeléssel társul, ami növeli a sérülések, fertőzések kockázatát. Csökkentse ezt a kockázatot azzal, hogy naponta átvizsgálja a lábát, kényelmes cipőt visel. Ha sebet vagy sérülést tapasztal, konzultáljon orvosával!

Áztassa! A meleg fürdő a legegyszerűbb és legolcsóbb otthoni kezelési módja a neuropátiás fájdalomnak. A meleg víz átmenetileg növeli a véráramot a lábakban, és enyhíti a stresszt. Az égési sérülések elkerülésére mérje meg a víz hőfokát a könyökével, mielőtt beszáll a kádba.

Kerülje az alkoholt! A túlzott alkoholfogyasztás mérgezi az idegeket és súlyosbítja a neuropátiás fájdalmat. Nincs meghatározott előírás arra, hogy mennyi alkohol mellett kerülhető el az idegi fájdalom, ám szakértők legfeljebb heti négy adag alkoholt javasolnak.

Aludjon rá! Az idegi fájdalom rosszabbodhat éjszakára, ezzel megzavarja az alvást, ami nehezíti a fájdalommal való megbirkózást. Segít, ha megpróbál jó alvási szokásokat kialakítani: kerülje a délutáni koffeinbevitelt, és következetesen úgy feküdjön le, hogy 8 órát tudjon aludni.

Égesse ki! A kapszaicin krém, mely csípős csilipaprika kivonatból készül, kellemetlen, égő érzést okoz az első alkalmazásnál. Egyesek szerint ez az égető fájdalom már-már elviselhetetlen, ám tapasztalatok szerint azoknál, akik kibírják, hogy egy héten át alkalmazzák, javulás tapasztalható a neuropátiás fájdalom mértékében.

Érzéstelenítsen! Noha csak átmenetileg, de jelentős enyhülést adhatnak a lidokainos készítmények, melyek gél vagy kenőcs formájában kaphatók.

Dörzsölje! Egyes tanulmányok szerint a gyógynövényes (pl. gerániumos) olajok alkalmazása csökkentik a fájdalmat. A levendulaolajról köztudott, hogy relaxáló hatással bír, ami szintén segíthet az elmének az idegi fájdalom kikapcsolásában.

Meditáljon! A meditáció, biofeedback, hipnózis olyan technikák, melyek sok neuropátiás betegnek segítenek a fájdalom elviselésében. Ezen technikák elsajátításához kérje szakember segítségét, illetve konzultáljon hatásukról orvosával is!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.