Krónikus fájdalom, depresszió, elhízás - egymással összefüggő tényezők

Medipress
megjelent:

A túlsúlyos emberek a normál súlyúakhoz képest gyakrabban panaszkodnak krónikus hátfájásra, izom- és hasi fájdalomra, illetve migrénes fájdalomra. E két tényező - a túlsúlyosság és a fájdalom - kialakulásában a depresszió nagy szerepet játszik.

A korábbi vizsgálatok a túlsúlyos emberek krónikus fájdalmát az izületek rendellenességével magyarázzák. Az elhízottak leggyakoribb elváltozását a gerinc alsó részének rendellenessége, valamint a csontok és az ízületek gyulladása (osteoarthritis) jelentik.

Lisa Johnson Wright és a San Diego-i Kalifornia Egyetem munkatársai a Washingtoni Egyetemmel és a San Diegói Veterán Egészségügyi Intézettel karöltve 3471 beteg családtörténetének és pszichoszociális tényezőinek elhízásra és a krónikus fájdalomra gyakorolt hatását vizsgálta.

Megállapították, hogy a túlsúlyos egyének a normál súlyúakhoz képest gyakrabban számoltak be hátfájdalomról, tenziós, illetve migrénes fejfájásról, izomfájdalomról, hasi fájdalomról, valamint más fájdalmak széles palettájáról. Az eredményeket a Journal of Pain folyóirat júliusi számában megjelent tanulmányban kor, nem és depresszió szerint súlyozták.

Megállapították, hogy a depresszió, mint viselkedési faktor, szerepet játszik mind az elhízás, mind a fájdalom kialakulásában. A depressziósak nem mozognak, ami mind az elhízás, mind a heveny és a krónikus fájdalom kialakulását elősegíti.

A krónikus fájdalom és az elhízás súlyos probléma a nyugati típusú társadalmakban, becslések szerint az Egyesült Államokban az elhízás évente 118 milliárd, a krónikus fájdalom pedig 70 milliárd dollárt emészt fel – részben az állapotból fakadó egészségügyi ellátás, részben a kieső munka eredményeként.

(medipress)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.