Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

szerző: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2,5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.

A önkitöltős tesztek java része ezeknek a tüneteknek a meglétére kérdez rá, vagyis jellemző-e a levert hangulat, örömtelenség, érdeklődés beszűkülése, aktivitás és kezdeményezőkészség csökkenése, alvás, étvágy, szexuális vágy megváltozása, figyelmetlenség, esetleg feledékenység, gondolkodás negatív irányú változása (bűntudat, csökkentértékűség érzése, fokozott aggódás, halálvágy). A tünetek számának és súlyosságának függvénye, hogy enyhe, közepes vagy súlyos depresszióról beszélünk.

Amennyiben ezek a tünetek legalább két hete fennállnak, és a korábbi magatartás megváltozásaként jelennek meg, érdemes komolyan venni. A testi okok kizárása (mint pl. pajzsmirigy-alulműködés) céljából szükség lehet labor, vagy egyéb szakorvosi vizsgálatra is.

Nem mind depresszió, ami annak látszik

Magyarországon ma 200-250 ezer beteg szenvedhet hasonló tünetektől. Köznapi értelemben minden nyomott hangulatú periódust ennek neveznek, holott a rossz hangulat nem elég a depresszió diagnosztizálásához.

Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról, mert tünetei inkább testi betegségekre hasonlítanak, vagy túlterheltséggel, stresszel, munkahelyi és családi problémákkal magyarázza, holott elképzelhető, hogy épp a depressziója miatt nem tud megbirkózni gondjaival.

Tovább A depresszió tünetei

Nem elmebetegség

Tévhit, hogy a depresszió „elmebetegség”! Magyarul kedélybetegségnek nevezhetjük. Kialakulásában több tényező játszik szerepet. A depressziós epizódot gyakran valamilyen negatív életesemény provokálja. Mindenképp nagyobb figyelmet érdemelnek azok, akiknek hajlama van a kedélybetegségre (családi halmozódás), vagy rosszabb a stressz megküzdő képességük.

Alternatív gyógymódok

Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy beszélje meg orvosával, mielőtt szedni kezdené őket.

Mivel a depressziós állapot zárkózottsággal, döntési nehézséggel- képtelenséggel is járhat, emiatt fontos a közelálló személyek támogatása, segítség nyújtása a mielőbbi kezelés megkezdéséhez. Ne mondjuk, hogy „Szedd össze magad, csak akarni kell!”, mivel a betegségre nem hat az akaraterő. Ezzel ugyanis csak fokozzuk a beteg elégedetlenségének érzését, ami tovább mélyíti az önvádolást és így a depressziót.

Arra kell felhasználni a beteg akaratát, hogy elfogadja a szakszerű segítséget, és elviselje ezt az állapotot, amíg a gyógyszer(ek) hatása (2-4 hét) jelentkezik. Tapasztalat, hogy a nők könnyebben kérnek segítséget, mint a férfiak, akik sokszor szégyellik eme „gyengeségeket”. A depressziós férfira az eltúlzott cselekedetek, az agresszivitás, a tolerancia hiánya jellemző. Ebből kifolyólag a férfiak öngyógyításba fognak, vagyis kábító hatású szerekhez nyúlnak (alkohol, drog), illetve esetükben az öngyilkosság is sajnos gyakrabban fordul elő.

Tanácsok a depresszió elleni küzdelemhez

  • Rendszeresen keresse fel orvosát, hogy orvosa folyamatosan követni tudja az állapotát és gyógyszerelését ahhoz igazíthassa!
  • Az előírást pontosan betartva szedje gyógyszereit! Az Ön számára legjobb gyógyszer megtalálásának akkor van esélye, ha maximálisan követi orvosa előírását. Lehetséges, hogy néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy az eredményt észlelje. Akkor is folyamatosan szedje tovább gyógyszereit, ha már jobban érzi magát.
  • Ne izolálódjon! Próbáljon meg részt venni a normális tevékenységekben.
  • Gondoskodjon magáról! Táplálkozzon egészségesen, aludjon és mozogjon eleget. A mozgás nemcsak segít megőrizni kondícióját és egészségét, de a depresszió bizonyos formáin javíthat is, csökkenti a stresszt és hozzájárul ahhoz, hogy Ön ellazuljon.
  • Kerülje az alkohol és a marihuána használatát, depresszióban lassítja a gyógyulást.
  • Kérje orvosa vagy egy szociális nővér segítségét abban, hogy megismerhesse, milyen önsegítő csoportok működnek lakhelyéhez közel!

Gyógykezelés: forduljunk bizalommal orvosunkhoz

A depresszióra is igaz, hogy minél előbb fordul valaki szakemberhez, annál gyorsabban javulhat ez az állapot. A kezelésben egyaránt szerepe van a gyógyszereknek és a pszichoterápiás módszereknek, kombinált alkalmazásuk sokkal eredményesebb, mint bármelyik önmagában. A depresszió gyógyulása nem egyik napról a másikra történik, így mind a páciens, mind az orvos, mind a környezet részéről türelmet igényel.

A sikeres kezelés fontos tényezője, hogy a páciens minden érzését, tapasztalatát és aggodalmát megossza kezelőjével. A kezelés időtartamát a depresszió formája, súlyossága, fennállásának ideje, esetleges társuló betegségek is befolyásolják, ezért a terápia mindig személyre szabott. Fontos tudni, hogy a hatásos gyógyszert a javulás (tünetmentesség elérése) után is kell szedni ahhoz, hogy csökkentsük a visszaesés kockázatát. Érdemes szem előtt tartani, hogy a terápiától legfeljebb olyan mértékű javulás várható, ami a betegség kialakulása előtt volt!

Tovább A depresszió kialakulásának okai

Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.