Évek óta antidepresszánst szedek, hogy hagyjam abba? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Évek óta szedek antidepresszánst. Már jól vagyok, de a kezelő orvosom azt mondja, hogy szedjem még. Megpróbáltam önállóan is leszokni, de nagyon erős elvonási tünetei lettek: hirtelen mély depresszió. Hogy tudnám abbahagyni a gyógyszer szedését? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Két részre osztanám a problémát: az egyik, hogy meddig kell szedni a gyógyszert?

Látatlanban nem kérdőjelezném meg az orvos tanácsát, hiszen ő tudja, miért javasolja még tovább a gyógyszer szedését. Ez korábban cikkben is megjelent, hogy akkor is "kellhet még szedni" a gyógyszert, mikor már valaki tünetmentes!

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről


Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
A gyógyszerfüggőségről>>

Tulajdonképpen erre vannak tapasztalati szabályok. Javaslom, tegye fel a kérdést az orvosának, hogy mivel indokolja és meddig szedje így a gyógyszert (mert kell legyen magyarázat, a döntés soktényezős!).

Másrészt a antidepresszívumról való leszokásról: mindig fokozatos leszokást javaslunk, általában dózis csökkentéssel ill. ritkább szedéssel, aminek a ritmusa készítmény (és személyiség) függő, pont a megvonási tünetek elkerülése végett.

Ez is egyénre szabott; legjobb, ha kezelőorvosa irányításával történik!

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Módosítva: 2012.06.22 14:37, Megjelenés: 2012.06.22 14:37

CIKKAJÁNLÓ

 COVID-19-járvány

COVID-19-járvány

Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak

Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak

A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.

Érzékeny a bőre?

Érzékeny a bőre?

Megfelelő kozmetikumok segítségével sokat tehet bőre egészségéért és szépségéért.

Európai Pszichiátriai Társaság: programok...

Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja...

Hogyan kezelhető a szorongás?

A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető,...

Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú...

Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem...

Az antidepresszív gyógyszeres terápiák...

A depresszió kezelése során előfordul, hogy mellékhatásokat tapasztalhat a beteg. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyja el önkényesen az antidepresszív szert,...

A terhesség alatt szedett antidepresszánsok...

Azoknál a gyerekeknél gyakoribb az autizmus, akik édesanyja a terhesség alatt vagy röviddel azelőtt antidepresszánsokat szedett.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó