A depresszió tünet is lehet

szerző: Dr. Hubina Erika, endokrinológus - Oxygen Medical
frissítve:

A depresszió olyan betegség, amely a folyamatos szomorúság és érdektelenség miatt az érintettek egész életére rányomja a bélyegét. A megfelelő kezelés fontosságán túl dr. Hubina Erika, endokrinológus azokra a betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak.

A sokarcú betegség

Számos sorstársuk mellett Churchil és Lincoln is szenvedett a depressziótól, attól a betegségtől, amelynek előfordulása egyre fenyegetőbb méreteket ölt. A National Institute of Mental Health felmérései alapján évente az amerikaiak 6,7 százalék számol be depressziós tünetekről, ezen belül több, mint 30 százaléknak komoly panaszai vannak.

Ugyanakkor nem csak az igazán vészes tüneteket kell komolyan venni, hiszen a depresszió magában foglal olyan „enyhébb” problémákat is, mint a nyugtalanság, alvászavar, krónikus fájdalom, lehangoltság, fáradtság. Bár a depresszió mindenkinél más és más formában jelentkezik, vannak bizonyos általános tünetek, amelyek megléte betegségre utalhat. Ezek többek közt a következők:

  • állandó lehangoltság, szorongás, üresség érzet
  • általános pesszimizmus, reménytelenség
  • nyugtalanság, koncentrációs nehézségek, döntésképtelenség
  • az érdeklődés elvesztése a munka, a hobbi, a család iránt
  • alvászavarok
  • a szexuális vágy hiánya
  • evészavarok (habzsolás vagy étvágytalanság)
  • testi tünetek, fájdalmak, emésztési problémák.

Bővebben A depresszió kialakulásának okai

Betegségek, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak

Bár a depresszió önálló betegségként is jelentkezhet, fontos tudni, hogy az alkohol- és a kábítószerfüggőség jelentősen növeli a kialakulásának esélyét. A szakértők, vagyis a pszichológusok, pszichiáterek ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a szorongásos betegségek mellett – mint például a poszttraumás stressz szindróma, a szociális fóbiák, a pánikbetegség -, gyakran jelenik meg „kísérőbetegségként” a depresszió.

Számos betegség a depresszió kialakulását eredményezheti, mint a szívbetegségek, a stroke, a rák, a Parkinson-kór, sőt, a cukorbetegség is.

A pajzsmirigy betegség tünetei sokszor kifejezetten utánozhatják, súlyosbíthatják a depressziót – hangsúlyozza dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa. A pajzsmirigy ugyanis egy belső elválasztású mirigyünk, amelynek hormonja erősen befolyásolja a szervezet anyagcsere folyamatait. Éppen ezért, ha felborul működésének egyensúlya, számos szerteágazó tüneteket okozhat.

Gyakori probléma többek között az indokolatlan hízás vagy fogyás, a tünetekből fakadó rossz közérzet, az állandó fáradtság, idegesség, álmatlanság. Mindez természetesen kihat a koncentrációs képességre, munkabírásra és a hangulatra.

Mivel a tünetek forrása sokszor nem egyértelmű, a kezeletlen pajzsmirigybetegség valóban fokozhatja a depresszió veszélyét, hiszen a beteg egyre elkeseredettebb a probléma miatt. Éppen ezért fontos, hogy ha bármilyen szokatlan, indokolatlan tünetet tapasztalunk, vizsgáltassuk ki magunkat!

A pajzsmirigy vizsgálatát elsősorban endokrinológus végzi, aki részletesen kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja a beteget, valamint vérvizsgálatot rendel el. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az adatok értékelése után pedig megkezdődhet a kezelés, amely akár a hangulatzavarokat is megszüntetheti.

Tovább A poszttraumás stressz szindróma

(Oxygen Medical - Dr. Hubina Erika, endokrinológus)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.