A nagy változások depressziót okozhatnak

szerző: Dr. Muszil Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Az életben történt nagy változások nem múlnak el nyomtalanul. Különösen igaz ez akkor, ha valaki eleve hajlamos a hangulatzavarra, hiszen ebben az esetben egy-egy rendkívüli esemény elindíthat egy újabb depressziós időszakot. A depresszióra való hajlam egyik fontos tényezője a szervezet belső órájának sérülékenysége.

Bár nem túl gyakori, de jól szemlélteti ezt a jelenséget egy utazás, ahol megváltozik az időzóna. Ebben az esetben a megszokott napirendhez képest megváltoznak az alvási szokások és kimarad egy-egy étkezés. Ezek következtében felborul a szervezet belső ritmusa, ami ingerlékenységet, fáradtságot, koncentrációs nehézséget okozhat. Egy idő után természetesen a belső óra alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, és minden visszatér a normál kerékvágásba. Baj akkor van, ha valaki érzékenyebb ezekre a változásokra, vagy hosszabb időn keresztül állnak fenn a bizonytalan körülmények. Ilyenkor ugyanis hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a depresszió tünetei.

A mindennapi életünkben azonban sokkal gyakrabban fordul elő a belső ritmus felborulása az arra hajlamos egyéneknél utazás nélkül is. Ezt okozhatja a munkahely megváltoztatása, elvesztése, költözés, egy párkapcsolat indulása vagy megszűnése, és sok egyéb. Mindegyik fenti példában közös vonás, hogy az illető addig megszokott napi ritmusa megváltozik. Megváltozik a társas kapcsolatok időbeosztása, gyakorisága, érzelmi töltése. Megváltoznak az élettani működések, az egyén máskor étkezik, máskor alszik, jóval többet vagy épp ellenkezőleg, jóval kevesebbet alszik, mint korábban. A nagy változások a szervezet számára stresszt jelentenek, és a belső ritmus sérülékenysége esetén depresszióhoz vezethetnek.

A jelenség hátterében a cirkadián ritmus működészavara feltételezhető. Az agyban található idegsejtcsoport, a nucl. suprachiasmaticus feladata, hogy egy nagyjából 24 órás periódus mentén összehangolja a különböző szervek és biológiai folyamatok működését. Ez a finoman hangolt rendszer érzékeny a külső változásokra és azokhoz alkalmazkodva változik folyamatosan. Ha a korábbi életviteli szokások hirtelen megváltoznak, vagyis a testmozgás, az alvás, a táplálkozás rendje és minősége, az emberi érintkezések időpontja és időtartama eltér a megszokottól, akkor a rendszer nem tud elég gyorsan igazodni, és az addigi egyensúly felborul. Ennek számos következménye lehet, az egyik a hangulatzavar, a depresszió tüneteinek megjelenése.

A fentiekből eredően a depresszió hatékony kezelésének egy módja a cirkadián ritmus gyógyszeres helyreállítása antidepresszív szerrel, illetve a gyógyszerhatás kiegészítése pszichoterápiával és életvezetési tanácsadással. Ez utóbbi során a beteg közreműködésével a pszichiáter feltérképezi a páciens szokásrendszerét, rámutat azokra a pontokra, melyeken változtatni kellene és közösen átgondolják azt is, hogyan lehetne elérni a kívánt célt. Az alanynak meg kell értenie milyen fontos, hogy a depresszió elkerülése érdekében fenntartsa a napi rutint, és kerülje az ettől való eltéréseket, hiszen csak így tudja megvédeni magát attól, hogy kiújuljon a hangulatzavara.

Tovább Depressziós beteg a családban: Hogy segíthetnek a családtagok?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Muszil Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.