Depresszió és genetika

MTI
megjelent:

A depresszióra való hajlam a genetikai háttértől is függ: egy nagyszabású amerikai tanulmány szerint egy gén hatással van arra, milyen gyorsan hever ki valaki egy súlyos traumát.

Az említett gén részt vesz a szerotonin nevű neurotranszmitter képzésében. A gén és a depresszió kockázata közt amerikai kutatók már 2003-ban felfedezték az összefüggést, hat évvel később azonban 14 tanulmány elemzése megcáfolta eredményüket. Jelen kutatás a cáfolat cáfolata tehát.

A Michigani Egyetem kutatói újra megvizsgálták ugyanis az említett összefüggést, ezúttal 54 korábbi vizsgálat kielemzésével, amelyekben a résztvevők száma csaknem elérte a 41 ezer főt. Minden tanulmányt figyelembe véve arra az eredményre jutottak, hogy a genetikai háttértől függően az ember különféleképpen reagál a stresszre - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A gén bizonyos változata befolyásolja gazdája azon képességét, hogyan teszi túl magát egy sorscsapáson. Ez elsősorban azokra az emberekre érvényes, akiket gyerekkorukban bántalmaztak, vagy súlyos betegségen estek át. A kutatók mindazonáltal hangsúlyozzák az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent írásukban, hogy a gén csupán egy a számos tényező közül, amelyek befolyásolják egy ember traumát követő reakcióját.

(MTI)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.