A dohányzás fokozza az emlékezetromlást

Független Hírügynökség
megjelent:

A dohányzás fokozza a középkorúak emlékezetromlását - állapították meg francia kutatók. A szakemberek szoros összefüggést találtak a dohányzás, és a később fellépő gondolkodási és emlékezetproblémák között.

A franciák több mint 10 ezer 35-55 éves londoni kormányhivatali alkalmazott adatait elemezték. A kutatók szerint egyértelműen kiderült, hogy a középkorú dohányosoknál gyakoribbak az emlékezeti problémák és a gondolkodás képességek romlása.

Azoknál a középkorúaknál, akik már régóta abbahagyták a dohányzást, sokkal ritkábban fordulnak elő emlékezeti, tanulási és szóhasználati problémák.

A dohányzásról való leszokás a középkorúak esetében, sok más területen javítja az egészségi állapotot. A francia kutatók szerint mostanig alábecsülték a dohányzás és az időskori szellemi problémák összefüggését. Részben azért, mert a dohányosok közül kevesebben élnek olyan sokáig, másrészt a kognitív tesztekbe kevesebb dohányost vonnak be.

Pedig fontos volna, mert gyorsabban alakul ki időskori elbutulás azoknál, akiknek már életük delén vannak emlékezetproblémáik - állapítják meg a francia kutatók, az Archives of Internal Medicine című tudományos folyóirat legfrissebb számában publikált tanulmányukban.

(FH)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.