Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A téma cikkei

10/1 Mi a demencia?
10/2 A demencia kiváltó okai
10/3 Demenciára utaló tünetek
10/4 Demenciagyanú - Kivizsgálás és diagnózis
10/5 Demenciatípusok, várható életkilátások
10/6 A demencia stádiumai
10/7 A demencia kezelése
10/8 A demencia megelőzéséről
10/9 Szellemi leépülés és életmód
10/10 Tanácsok demens betegek gondozásához

A demencia kezdeti stádiumában gyakran jelentkeznek memóriazavarok. Például a páciensnek hirtelen nem jut eszébe egy ismerős neve, akivel az utcán sétálva találkozik, vagy elfelejti, hogy a boltba indult vagy az üzletből a bolti bevásárlókosárral távozik.

Természetes, hogy a mindennapokban elfelejtünk ezt-azt, például nem tudjuk, hogy hol a mobilunk vagy a kulcsunk, de ez még nem a demencia jele. Ha azonban az ilyesmi egyre gyakrabban fordul elő, azt már nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ha túl sokszor kihagy a memória, az komoly figyelmeztetésnek vehető, és ha ilyenkor időben orvoshoz fordul, akkor idejében megkezdhető a megfelelő terápia.

10 tünet, ami demenciára utal

  • memóriazavar,
  • nehézség a mindennapi tevékenységben,
  • nyelvi kifejezés zavara,
  • tájékozódási zavar időben és térben,
  • hibás vagy csökkent ítélőképesség,
  • a figyelem hanyatlása,
  • tárgyak rossz helyre tétele,
  • hangulati vagy viselkedésbeli változás,
  • személyiségváltozás,
  • a kezdeményezőkészség elvesztése.

Bizonyos demenciatípusoknál előfordul mozgáskoordinációs zavar is (pl. Parkinson-kór esetén korai stádiumban megfigyelhetők efféle panaszok), azonban a demenciák többségénél ez későbbi stádiumban jelentkező tünet.

Előfordulási esélyek

50 éves kor előtt az Alzheimer-kór szinte sosem fordul elő, 50 és 65 éves kor között is nagyon ritkán, 65 éves kor fölött viszont minden öt évben kétszeresére nő a kockázat. Aki tehát a 65 éves kort betöltötte, és azt veszi észre magán, hogy egyre feledékenyebb, forduljon specialistához, és végeztesse el a standardizált memóriatesztet. Fontos a környezet szerepe, ha tapasztal ilyen tüneteket a családtagjával kapcsolatban, próbálja meg erre felhívni az érintett családtag figyelmét.

Ne késlekedjen!

Sok érintett fél a végleges diagnózistól, ezért egyáltalán nem, vagy csak későn megy orvoshoz. A feledékenységet hosszú ideig az öregedési folyamat velejárójának tekintették, és a hozzátartozók sokszor elzárkóztak a probléma elől. Ez a betegség azonban a hozzátartozókat is érinti, egyrészt azért, mert az ő segítségükre, támogatásukra, megértésükre nagy szüksége van a betegeknek, másrészt a hozzátartozóknak is meg kell küzdeniük a nehézségekkel, és cseppet sem könnyű elfogadni egy szeretett személy betegségét.

A demencia valóban nem gyógyítható, de a betegség súlyosbodása egy jól megválasztott terápiával akár két évvel késleltethető. Minél korábban megvan a diagnózis, és minél hamarabb elkezdik a kezelést, annál tovább élheti a páciens a megszokott életét.

A memória romlása más okokra is visszavezethető, például depresszióra. Az első jelek észlelésekor az érintetteknek, illetve a hozzátartozóknak feltétlenül orvosi segítséget kell kérniük.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.