Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi Egyetem tudósai az Alzheimer Egyesület nemzetközi gyűlésén Párizsban tették közzé felfedezésüket.

Dr. Susan Stark és csapata felfedezte, hogy a gyakori elesés, már a betegség kezdeti szakaszára is jellemző lehet. „Ilyenkor a páciensek teljesen egészségesnek tűnnek, és látszólag semmilyen kognitív problémával nem küzdenek.” – mondja a tanulmány vezetője. „Azonban kimutathatóak olyan agyi elváltozások, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedőkre jellemzőek. „Ezért a jövőben a gyakori elesést a különböző demenciatípusok előjelének fogjuk tekinteni.” – állítja a kutató.

Stark és kollégái 119 idős ember közreműködésével jutottak erre a megállapításra. Mindannyian betöltötték a 65. életévüket és normál kognitív képességekkel rendelkeznek. A kutatóak valamennyi résztvevő agyát scintigráfiás vizsgálatnak vetették alá. 198 esetben nagy mennyiségű amiloidplakkot mutattak ki. Ezek fehérjetöredékek lerakódásai, és az Alzheimer-kór jeleinek számítanak. A többi 101 résztvevő agyának amiloidszintje normál értéket mutatott.

Sok amiloid – nagy esély az elesésre

18 magas amiloidértékkel rendelkező résztvevő közül tizenketten a vizsgálat megkezdését követő első nyolc hónapon belül elestek. Ez az arány jelentősen nagyobb, mint amilyenre ebben az életkorban normál esetben számítani lehetne. Átlagosan három 65 év feletti személyből egy évente egyszer elesik. Az agy magasabb amiloidszintje feltehetően az elesés nagy kockázatával jár együtt.

„Az elesés komoly egészségügyi veszélyt jelent az idős emberekre nézve.” – magyarázza Stark. „Néhány esetben pedig az Alzheimer-kór korai stádiumának előjele lehet.”

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. 2050-re a szakértők becslései szerint a jelenlegihez képest megduplázódik a betegek száma, ez a népesség öregedésének és a növekvő életkorral járó betegségek gyakoribbá válásának tudható be.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.