A dohányzás fokozza a rákbetegek fájdalmát

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint azok a rákos betegek, akik állapotuk ellenére folytatják a dohányzást, a nemdohányzó pácienseknél nagyobb fájdalmat tapasztalnak.

A Texas A and M Egyetem kutatói kiderítették, hogy a daganatos betegségek számos típusa, illetve az 1-4. stádiumú rákbetegségek esetében a dohányzás a fájdalom fokozott súlyosságával, valamint a fájdalom a beteg napi tevékenységeire gyakorolt fokozottabb akadályozó hatásával hozható összefüggésbe.

Keresztmetszeti vizsgálatuk során a kutatók 224 beteget vizsgáltak, akik különféle rákbetegségekben szenvedtek. Az alanyok önbeszámolót írtak a fájdalom súlyosságáról, a fájdalommal összefüggő akadályoztatásról, és egy demográfiai kérdőívet is kitöltöttek.

A betegeket arra kérték, hogy osztályozzák az általuk tapasztalt testi fájdalom súlyosságát, illetve azt, milyen mértékben akadályozza a fájdalom mindennapi tevékenységeiket.

A dohányosok súlyosabb fájdalomról számoltak be, mint a nemdohányzók, és nagyobb fokú akadályozó hatásról számoltak be hétköznapi tevékenységeikre, mint a sosem dohányzók illetve a volt dohányosok. A volt dohányosok körében fordított arány figyelhető meg a fájdalom és a leszokás óta eltelt évek száma között, ami arra utal, hogy a leszokás idővel a fájdalom csökkenését eredményezheti.

A legfontosabb kérdések a dohányzásról

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.