Májrák - Milyen jelek esetén gondoljon bajra?

szerző: Ötvenentúl - WEBBeteg
megjelent:

A májban kialakuló daganat nehezen észrevehető, mivel nem kíséri fájdalomérzet. Vannak azonban egyéb kísérő tünetek. A májról elsősorban az alkoholizmus kapcsán esik szó, mint a méreganyagok kiválasztásának felelőséről, pedig feladatait tekintve jóval összetettebb szerv.

A méregtelenítés mellett a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcsere ellátásában van fontos szerepe, továbbá itt, a májban termelődnek a vérfehérjék, illetve itt történik az epekiválasztás. A májat megtámadó rákos megbetegedések ritkán jelentenek primer daganatot, elsősorban áttétként tűnnek fel. Amikor a betegség mégis ebben a szervben alakul ki, nehezen észrevehető, gyors lefolyású daganatos jelenségről beszélhetünk. A rák nem csupán gyorsan növekszik, de könnyen átterjed a környező szervekbe, a májközeli vénákba.

A máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganatot hepatocelluláris carcinómának, májráknak nevezzük. A májrák előfordulása Európában a többi daganatos betegséghez viszonyítva ritka, öt eset jut évente 100 000 lakosra. A férfiak háromszor gyakrabban betegszenek meg, mint a nők, a betegség előfordulása 50 éves kor felett halmozódik. A világ más tájain - elsősorban Afrikában és Ázsiában - a betegség jóval gyakoribb. Magyarországon az alkohol indukálta májzsugor és az ennek következtében kialakuló májrák a leggyakoribb. Sajnos az alkoholizmus nálunk népegészségügyi problémát jelent: egyes felmérések szerint a lakosság 10 százaléka alkoholfüggőnek tekinthető.

Tovább A májrákról bővebben a WEBBetegen

Kockázati tényezők

A májdaganat kialakulása kapcsán alapvetően három fontos kockázati tényező körvonalazható.

Toxikus alkoholmennyiség

A máj toxikus alkoholmennyiségének határa egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet.
  • Májcirrózis. Magyarországon a májrákos esetek mintegy kétharmadában a májzsugorból alakul ki a daganatos megbetegedés. A májcirrózis – mint az köztudott – statisztikailag legfőbb kiváltó oka a krónikus alkoholizmus. Az alkoholfüggők mintegy 15-20 százaléka érintett a májzsugor kialakulásában, bár természetesen ennek a rendellenességnek több formája és különböző súlyosságú esete létezik. Az azonban elmondható, hogy a májcirrózis megjelenésével a májdaganat kialakulásának is jelentősen megnő a kockázata, minden tizedik májcirrózisban szenvedő beteg szervében megindul a kóros sejtszaporodás.
    Tovább Az alkoholos májbetegségről a WEBBetegen

  • Hepatitisz A és B. A hepatitisz vírusfertőzés ugyancsak növeli a májrák kialakulásának esélyét, nem is kis mértékben. A vírusfertőzéssel sújtottak esetében a májrák kialakulása 200-szor (!) valószínűbb, mint egy egészséges embernél. Egy nemrég közzétett kutatási eredmény szerint ugyanakkor a hepatitisz B-vel fertőzött férfiaknak nagyobb az esélyük a májrák kialakulására, mint a nőknek.

  • A vegyiparban és mezőgazdaságban dolgozók körében szintén nagyobb a rák kialakulásának valószínűsége – a vegyvédelmi és munkavédelmi előírások be nem tartása esetén. A permetszerek, a PVC-gyártás melléktermékei bizonyítottan rákkeltő hatásúak.

  • Bár a hormonkezelés is a kockázati tényezők közé sorolható, a betegség kialakulásának olyan ritka oka, hogy még százalékban sem mérhető.

Az első jelek - A májdaganat tünetei

Az alábbi tünetek észlelése esetén érdemes tehát haladéktalanul orvoshoz fordulni.

  • Hasűri fájdalom, jellemzően a has jobb felső részében.

  • Hányás, hányinger, az étvágy elvesztése, megmagyarázhatatlan fogyás (több daganattípusnak is jellemző tünetei).

  • Elváltozások a bőrön: pirosas foltok a mellkason, ezt esetleg a bőr elvékonyodása kíséri.

Kezelési lehetőségek

A terápia alapja a daganat műtéti eltávolítása (rezekció). Az eltávolított májrészlet nagysága a daganat kiterjedésétől függ.

A műtét nem minden esetben kivitelezhető: ha mindkét lebeny érintett vagy a daganat az erekbe tör, esetleg a távolabbi terjedés jelei is felfedezhetők, a tumor nem operálható. Ilyen esetekben meg lehet kísérelni a daganatos májrész tápláló artériájának a lekötését vagy egyéb módszerrel való elzárását.

Palliatív kezelésként kemoterápia vagy radioterápia jöhet szóba.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.