Gyakori daganatos betegségek első tünetei

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt. 

Nemzetközi rákellenes nap
Magyarország 1993 óta tartja április 10-én a nemzetközi rákellenes napot. Az ünnep lényege, hogy a társadalom minden rétege küzdjön a rákbetegség ellen, és ismerje fel, hogy sokat tehet a megelőzés érdekében.

Tüdőrák

A tüdőrák a vezető halálokok között igen előkelő (65 fölött elsődleges) helyen szerepel, a dohányzásnak és a rettentő erős légszennyezésnek köszönhetően. Tünetei korai stádiumban soha nem jelentkeznek, de vannak olyan jelek, amelyekre különösen figyelni kellene ahhoz, hogy a betegséget még gyógyítható stádiumban felfedezzék.

Tünetek

A furcsa, ok nélküli hangszínváltozás, a véres köpet, vagy az állandó köhögés utalhat tüdőrákra.

Általában véletlenül derül rá fény valamilyen más okból készült tüdőröntgen során. Mindenképpen fontos, hogy részt vegyen a szűrőviszgálatokon. Ezenkívül az aktív és a passzív dohányzást a lehetőségekhez mérten kerülni kell. Természetesen vannak olyan tényezők, amelyeket lehetetlen kiszűrni az életünkből – lakókörnyezet, általános légszennyezettség –, de amire lehet figyelhetni, azt komolyan kell venni. Különösen akkor szükséges résen lenni, ha a családodban volt már tüdőrákos beteg, hiszen a hajlam erősen örökölhető.

Tovább Olvasson bővebben a tüdőrákról a WEBBetegen

Vastag-, illetve végbélrák

Az esetek túlnyomó részében a betegek 70 fölöttiek, de a szűrést és a tünetek figyelését már 50 körül is nagyon komolyan kell venni.

Tünetek

A betegség tünetei szembetűnőek, ha tudod, mire kell figyelned. Rák gyanúja merülhet föl, ha tisztázatlan okok miatt székelési habitusváltozást tapasztalsz: székrekedés, hasmenés, kemény széklet, vagy ha bármilyen formában vér jelenik meg a székletedben.

Kockázati tényezői között igen hétköznapi dolgok szerepelnek, mint amilyen a rostszegény étrend, a sok elfogyasztott zsír, a vastagbélgyulladás, valamint más, gyakorta előforduló bélbetegség, és a családban már előfordult vastag-, illetve végbélrák. Banális problémának tűnik, pedig igen fontos, hogy milyen a vécécsészéje otthon. A lapos öblítésű vécékben ugyanis jól látszik a „produktum”, így székletét rendszeres ellenőrizheti. Ha nem lapos öblítésű a vécéje, nincs esélye arra, hogy akár véletlenszerűen is, de észrevegye, ha bármilyen eltérés tapasztalható a székletében. Ezenkívül fontos, hogy megfelelően táplálkozzon, sok rostot és kevés zsírt fogyasszon.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Mellrák

Tünetek

Bármilyen fájdalmas vagy fájdalommentes elváltozás az emlőben/emlőkben, beleértve a mellbimbókat is. Csomó vagy duzzanat megjelenése, diszkomfortérzés, a mell méretének, súlyának vagy alakjának megváltozása, a mellbimbók váladékozása, ismeretlen eredetű súlyvesztés.

A mellrák kialakulásának esélyét nagymértékben növeli, ha a családban volt már rákos - különösen mellrákos - megbetegedés.

Kockázati tényezőt jelent továbbá a tömött szerkezetű mell, melynek mammográfiás vizsgálata nehézkes, a 30 év fölötti szülés, illetve a limfóma vagy leukémia miatti korábbi sugárkezelés.

Bár a mellrákos betegek felét 65 fölött diagnosztizálják, a megelőzés megkezdése már jóval korábban is lényeges. Ha elmúlt 50 éves, belép a különösen veszélyeztetett korba, így a rendszeres - havi - önvizsgálat és az 1-2 évenként ismételt mammográfiai vizsgálat elengedhetetlenül fontos.

Tovább Bővebben a mellrákról a WEBBetegen

Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? Mire kell figyelni az emlő önellenőrzése során? Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.

Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

Prosztatarák

A prosztatarák az 55 év fölötti férfiak halálozásának második leggyakoribb, 80 év fölött pedig a leggyakoribb oka, így az időbeni felismerés és a rendszeres szűrés életbevágóan fontos. A halálozási statisztikák azért is elborzasztóak, mert az egyik legjobban gyógyítható ráktípusról van szó, amelyet ha időben elkapnak, hihetetlen sikerrel műthető.

Tünetek

Fokozott vizelési inger, a vizelet indítása vagy megállítása nehézkes, gyenge, fájdalmas, szaggatott vizeletürítés, véres vizelet, diszkomfortérzés.

Így ez csak egy bizonyítéka annak, hogy a prevenció mint kötelesség még mindig hiányzik tudatunkból. Ma már bizonyított, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés nagyban hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. Mindhárom probléma elkerülhető a rendszeres és helyes táplálkozással, az aktív életmóddal és a testmozgással. Étrendje legyen zsírban és vörös húsban szegény, viszont zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék egyébként is hatékony ellenszerei a daganatos betegségeknek, hiszen megkötik a szervezetben található káros szabad gyököket.

Tovább Bővebben a prosztatarákról a WEBBetegen

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.