Daganatok - Hogyan lehet a fájdalmat csillapítani?

Rákgyógyítás
megjelent:

A betegnek joga van fájdalmainak csillapításához, az orvosnak pedig kötelessége a beteg fájdalmát enyhíteni. Ahhoz, hogy a fájdalom uralható legyen, a betegnek és az orvosnak együtt kell működnie. Az orvos csak akkor tud segíteni, ha a beteg panaszkodik, kérdez, leírja fájdalma erősségét, jellegét.

Ópioidok mindazon vegyületeket, melyek hatásukat a szervezet ópioid receptorain keresztül fejtik ki, míg ópiátoknak nevezik az ópiumot és a származékait. Az ópium orvosi célú felhasználását már a XVII. században is ismerték.

Ebből a korból származik a megállapítás, miszerint a „fájdalom és a szenvedés enyhítésére a leghatékonyabb szer az ópium.”

Ez a felismerés napjainkban is helytálló, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a morfint és származékait javasolja már a közepesen erős fájdalmak csillapítására is.

Ez a cikk is érdekelheti Daganartos betegségek és fájdalomcsillapítás

Nincs korlát, a beteg jólléte az egyedüli szempont

WHO az úgynevezett „fájdalom-létra” alapján javasolja a terápia beállítását. A fájdalomszint erősségét jelölő „létrafokok” követése nyomán nyílik lehetőség arra, hogy a legkevesebb mellékhatással a leghatékonyabb fájdalomcsillapítást érjük el.

A legalsó lépcsőfokon nem-opioidok adására kerül sor, míg a második lépcsőfokon már a gyenge hatású opiodok is bekerülnek az első lépcsőben alkalmazott készítmények mellé. Amennyiben a betegnek a fájdalma nem enyhül kellő mértékben, a gyenge hatású opioid helyett erős hatású fájdalomcsillapítót kell alkalmazni.

Az erős hatású készítmények (ellenőrzött szerek) adagja korlátlanul emelhető egészen addig, ameddig a kellő fájdalomcsillapító hatás nem alakul ki. A dózisemelés gyakorlati határa az esetlegesen jelentkező mellékhatás.

Minden beteg részére az a megfelelő dózis, melynek segítségével a legkevesebb mellékhatással érhető el a kielégítő és egyben folyamatos fájdalommentesség.

Az erős hatású szerek bizonyos típusú fájdalmakban önállóan is kellő fájdalomcsillapító hatást eredményeznek, más esetekben azonban gyógyszer-kombinációban kell őket alkalmazni.

Elsőbbséget élvez a tablettás kezelés

Az Egészségügyi Világszervezet az erős hatású fájdalomcsillapítók szájon keresztül történő bevételét javasolja.

Amennyiben tehát a betegnek erős hatású szerre van szüksége, kényelmi és biztonsági szempontokat is tekintetbe véve, javasolt az elhúzódó hatású, szájon keresztül bevehető szerek alkalmazása.

Tovább Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

Tovább A leggyakoribb daganatok első tünetei

(Rakgyogyitas.hu)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.