Neoadjuváns, palliatív kemoterápia, immunterápia - Onkológiai fogalomtár

Rákgyógyítás
megjelent:

A gyógyszeres kezelések között leggyakrabban említett a kemoterápia célja a daganatsejtek elpusztítása. Ezt szisztémás terápiának is nevezik, mert a helyi kezelésektől (műtét, sugárkezelés) eltérően az egész szervezetre hat.

Az onkológiai készítmények hatásmechanizmusának lényege, hogy a tumorsejtek érzékenyebbek a kemoterápiás gyógyszerek hatóanyagaira, amelyek ugyan az egészséges sejteket is károsíthatják, ám sajátosságukból adódóan a daganatokat jobban.

  • A citotoxikus (sejtekre mérgező hatású) kezelések alapvető célja a gyors sejthalál révén a minél gyorsabb tumorcsökkenés (regresszió) elérése.
  • Az egészséges sejtekre gyakorolt káros hatásai miatt ezen kemoterápiáknak erősebbek a mellékhatásai.
  • A citosztatikus (sejtosztódást gátló) terápiák elsősorban nem a tumorsejtek elpusztítására törekednek, hanem a jelátviteli rendszerük blokkolásával azok szaporodását, terjedését igyekeznek gátolni, ami által a szervezet és a tumor között egy tartós, hosszú ideig fenntartható "együttélés" jöhet létre.
  • A citotoxikus és a citosztatikus gyógyszeres terápiákat legtöbbször egymással kombinálva alkalmazzák az onkológiákon, hogy ezáltal felerősítsék az általuk külön-külön elérhető hatásokat.
  • A hormonkezelések során általában a szervezetben termelődő hormonok hatásait gátolják, hogy felerősítsék a saját rák elleni védekező rendszert. Leggyakrabban az emlőrák és a prosztatarák kezelésében alkalmaznak különféle hormonkészítményeket.

A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán olvashatja

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.