Daganat - Jó hír, ha műthető

Rákgyógyítás
megjelent:

Csaknem minden daganattípusra igaz, hogy az emberek bármennyire is félnek kés alá feküdni, az egyik legjobb hír, amit egy tumorral összefüggésben közölhet velük az orvos, hogy az "műthető."

Alapesetben ugyanis akkor műtenek meg egy tumort, ha esély van annak teljes eltávolítására, s a szervezet daganatmentessé tételére.

A műthetetlen daganatok annyira összekapaszkodtak környezetükkel, hogy eltávolításuk lehetetlen, vagy – például agytumoroknál – az elhelyezkedésük miatt nem lehet operálni, mert az létfontosságú szervi részt érintene.

Ugyancsak műthetetlennek (inoperábilisnak) tartják azokat a betegségeket, amelyek annyira szétterjedtek a szervezetben, hogy egy-egy szerv megoperálása csak terhet róna a betegre, érdemi javulást nem hozhatna számára.

Több szerv műtéte egy időben

A ráksebészet fejlődése kétirányú: egyik irány a szervmegőrzés, szervmegtartó műtétek lehetőségének kibővülése, a másik az operációk többszervi kiterjesztése.

Ez azt jelenti, hogy ha a daganat a kiindulási szervről közvetlenül ráterjed a környező szerv(ek)re, akkor az nem jelent feltétlenül műthetetlen állapotot.

Ennek megítélése nagy gyakorlatú daganatsebész kompetenciája, ezért fontos, hogy a kezelésekről döntő orvoscsoportban ("onkoteam"-ben) ilyen sebész jelen legyen, illetve speciális helyzetben ilyen szakembert alkalmilag bevonjanak a döntésbe.

A teljes cikket a Rakgyogyitas.hu weboldalán, ITT olvashatja

(Rakgyogyitas.hu)

Tovább Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.