Mennyit fejlődött a sugárterápia?

Rákgyógyítás
megjelent:

Szinte össze sem lehet hasonlítani a néhány évtizeddel ezelőtti sugárterápiát a mostanival. A sugárterápiás szakemberek ma sokkal precízebben tudják megcélozni a tumorokat, s hatékonyabban képesek megvédeni az egészséges szöveteket és szerveket mint korábban.

Szinte össze sem lehet hasonlítani a néhány évtizeddel ezelőtti sugárterápiát a mostanival. A sugárterápiás szakemberek ma sokkal precízebben tudják megcélozni a tumorokat, s hatékonyabban képesek megvédeni az egészséges szöveteket és szerveket mint korábban.

Ennek köszönhetően úgy tudják jelentősen növelni a daganatok elpusztításához szükséges sugárdózist, hogy eközben a mellékhatások nem nőnek.

A Rákgyógyításnak elismert sugárterápiás főorvosok nyilatkoztak szakterületük változásairól.

Sokkal több daganatos beteg gyógyításában játszik szerepet ma a sugárterápia mint néhány évvel ezelőtt, a becslések szerint a rákbetegek mintegy 60 százalékánál van szükség sugárkezelésre önmagában vagy komplex terápia részeként.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak. A sugárterápiáról részletesen

Ma már több helyen elérhető a sugárterápia

A szám emelkedéséhez hozzájárul, hogy ma több helyen érhető el sugárterápia mint korábban, másrészt a tendenciát erősítik az egyes terápiák ötvözésének kedvező tapasztalatai és a technikai fejlődés is.

Sugárterápiára akkor is sor kerülhet, amikor már nincs esély a daganat teljes elpusztítására.

Ekkor a cél a panaszok csökkentése: a tumor megkisebbítése enyhítheti a tüneteket, az egyes szervek elzáródásából adódó problémákat, s a sugárkezelésnek – például csontáttétek megjelenésekor – jelentős fájdalomcsillapító hatása is van.

A sugárterápiát nemcsak daganatok ellen vetik be: a besugárzás egyes pajzsmirigybetegségekben a szteroidkezelés alternatívája lehet, de jó eredménnyel alkalmazzák a reumatikus panaszok, ízületi kopások és porcmeszesedés kezelésében is.

(Rakgyogyitas.hu)

Tovább A leggyakoribb daganatok első tünetei

Tovább Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.