Az agydaganat és a mobiltelefon - Kutatás

MTI
megjelent:

A mobiltelefonok használata az 1990-es években és azt követően terjedt el, az agytumorok gyakorisága azonban nem nőtt ebben az időszakban a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent kutatási eredmények szerint.

Az eddigi legnagyobb, csaknem minden skandináv felnőttet felölelő, harminc évre visszatekintő tanulmány nem talált összefüggést a mobiltelefonok használata és az agydaganatok között - közölték csütörtökön kutatók.

A mobiltelefonok használata az 1990-es években és azt követően terjedt el, az agytumorok gyakorisága azonban nem nőtt ebben az időszakban a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent kutatási eredmények szerint.

"Egyetlen csoportban sem állapítottunk meg változást 1998 és 2003 között az agytumorok előfordulásának gyakoriságát illetően" - írta a beszámolóban Isabelle Deltour kutatásvezető, a Dán Ráktársaság munkatársa.

A kutatócsoport az agydaganatok két típusának - a gliómának és a meningiómának - előfordulását vizsgálta a 20 és 79 év közötti felnőtteknél Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban 1974-től 2003-ig. A felsorolt országok mindegyike igen pontos rákregisztert működtet.

Az agydaganat tünetei

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függ. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Agydaganaton az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot értjük. Elkülöníthetünk elsődleges és másodlagos agydaganatot.
Az agydaganat tünetei>>

Lassú növekedést mutat az agydaganatok száma

A kutatók szerint ez lényegében a teljes, 16 milliós felnőtt lakosságot reprezentálja. A harminc év leforgása alatt 60 ezer embernél diagnosztizáltak agytumort. Az ilyen daganatok száma évről évre lassú emelkedést mutat, ám ez a növekedés 1974-ben kezdődött, miközben a vizsgálatban szereplő országokban az 1990-es évek közepén ugrott meg a mobiltelefonok használata.

A kutatók megállapítása szerint a három évtized alatt évente 0,5 százalékkal emelkedett a gliómák száma a férfiaknál és 0,2 százalékkal a nőknél. A meningiómás esetek száma évente 0,8 százalékkal emelkedett a férfiaknál, míg a nőknél az 1990-es évek közepétől 3,8 százalékkal növekedett az éves esetszám, ám főként a 60 évnél idősebbeknél.

Ebben az időszakban azonban az orvosi képalkotó eljárások elterjedésével a diagnosztizálás is pontosabbá vált. Összességében nem találtak a kutatók kapcsolatot a mobiltelefonok használatának felfutása és az agytumorok előfordulásának gyakorisága között, ám hozzátették, hogy a hosszabb távú összefüggést még nem ismerik.

Nem zárható ki, hogy a mobiltelefonozás miatti hatás kialakulásához tíz évnél hosszabb idő szükséges - írta Deltour kutatócsoportja.

(MTI)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.