Aszpirinnel a vastagbélrák ellen

MTI
megjelent:

Az aszpirin szedése nemcsak a vastagbélrák visszatérésének esélyét csökkenti, hanem annak kockázatát is, hogy a betegségbe belehaljon a páciens - ismertették amerikai kutatók kedden több mint két évtizedes tanulmányuk eredményét.

Az aszpirin már ma is kiemelt helyet foglal el a házipatika gyógyszerei között. Kisdózisú napi használata segít a szívroham és a szélütés megelőzésében, ezen felül fájdalmat és lázat csillapít.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét, a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban megjelent legutóbbi vizsgálat eredményei szerint pedig megelőzheti a vastagbélrák miatti halálozást is.

Andrew Chan, a bostoni Harvard Egyetem kutatója és munkatársai 1279, vastagbélrákos férfinál és nőnél tanulmányozták az aszpirinszedés hatását. A vizsgálatban résztvevő embereknél a tumor nem terjedt még át a test más részeire.

Az aszpirin szedése javította a túlélési esélyeket

A kutatók úgy találták, hogy azok, akik a kór megállapítása után aszpirint kezdtek szedni, csaknem 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a tumor miatt, mint azok, akik nem szedtek aszpirint. Az aszpirint szedő emberek ráadásul más okból is 21 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el a több mint két évtizedig tartó tanulmány ideje alatt.

"Az eredmények azt jelzik, hogy az aszpirin - azon túlmenően, hogy megelőzi előfordulását - befolyásolhatja a vastagbélráknál lezajló biológiai folyamatokat is" - jelezte közleményében Chan. Chan hozzátette, hogy az aszpirin vélhetően a gyulladást és a sejtosztódást támogató ciklooxigenáz-2 (COX-2) nevű enzim gátlásával fejti ki hatását. Sok tumornál megfigyelhető a COX-2 bősége - mondta Chan.

Előnyei mellett azonban az aszpirin súlyos gyomorvérzést is okozhat. A csoport szerint további, alaposan ellenőrzött klinikai vizsgálatok szükségesek, mielőtt a gyógyszer rutinszerű szedését javasolnák a vastagbélrákos pácienseknek. A vastagbélrák a tüdőrák után a második vezető rákos halálok az Egyesült Államokban, a Nemzeti Rákintézet adatai szerint idén mintegy 50 ezer amerikai életét oltja ki.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.