A D-vitamin hatékony ellenszere lehet a prosztataráknak

MTI
megjelent:

A D-vitamin bizonyos mennyiségű napi adagja a betegek mintegy húsz százalékánál a felére csökkentette a prosztatarák mutatójának számító PSA-értéket (prosztataspecifikus antigén) - harangozta be a BBC a British Journal of Urology orvosi folyóiratban hamarosan olvasható tanulmány eredményét.

A londoni Imperial College professzora, Jonathan Waxman kísérletvezető elmondta, akkor kezdték el szélesebb körben tanulmányozni a vitamin hatását, amikor egy beteg javulást érzékelt, miután szedni kezdte a felesége által vásárolt vitamint.

Huszonhat prosztatarákos férfiból öt reagált a naponta adagolt D2-vitaminra. Közülük kettőnél a PSA-érték a felénél kevesebbre csökkent, másik két betegnél 25-50 százalékkal csökkent az érték, egyiküknél pedig kevesebb mint 25 százalékkal. Az egyik betegnél a hatás 36 hónapon keresztül érvényesült.

Waxman professzor szerint a D-vitamin alapú terápia hatékony, és nagyon jól tolerálják a betegek: nincsenek jelentős mellékhatásai, és jó kiegészítő kezelés lehet. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy a D-vitamin ellenáll az androgén hormonok receptorhatásainak. Ezeket a receptorokat az androgén vagy más néven férfi nemi hormonok - ilyen a prosztatarák kialakulásában szerepet játszó tesztoszteron hormon - stimulálják.

A Cardiffi Egyetem professzora, Malcolm Mason szerint "lelkesítőek" az eredmények, de még több próbára van szükség a hatékonyság ellenőrzésére.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.